De impact van pauzemomenten op de werkvloer voor meer productiviteit

De impact van pauzemomenten op de werkvloer voor meer productiviteit

Redactie Baaz

We leven in een razendsnelle wereld, waarbij deadlines en prestatiedruk vaak de boventoon voeren op de werkvloer. Dat kan werkstress opleveren en werkstress kan leiden tot verzuim. Dat is een feit waar veel werkgevers gelukkig veel aan willen doen. Bijvoorbeeld door kortere werkdagen voor te stellen, de werkdruk te verdelen en de vrijdagmiddagborrel te introduceren. Pauzemomenten gedurende de dag om even de werkplek te verlaten, dragen hier aan bij. Denk aan het klassieke samen koffie drinken. Dit helpt om te ontspannen en weer met een frisse blik aan het werk te gaan. Teambuildingsactiviteiten helpen overigens altijd mee om het team mentaal en fysiek gezond te houden en een positieve werksfeer te bevorderen. Het introduceren van recreatieve activiteiten, zoals een tafeltennistafel, kan daar zeker een steentje aan bij dragen.

Potje tafeltennis; goed voor de werksfeer

Een tafeltennistafel binnen handbereik op de werkvloer biedt werknemers een welkome onderbreking van de dagelijkse taken en het zal de werksfeer positief beïnvloeden. Zeg nu zelf; het is toch leuk om een potje tafeltennis te spelen. Het fysiek bezig zijn gaat verder dan alleen vermaak; het is een sociale, sportieve activiteit. Dit helpt mee om het team nader tot elkaar te brengen en kan een welkome afleiding zijn op stressvolle dagen. Even een balletje slaan vermindert namelijk stress en zorgt voor plezierige ontspanning. Tijdens het tafeltennissen kunnen werknemers met elkaar sparren over de kwesties waaraan ze werken om zo tot nieuwe inzichten én creatieve oplossingen te komen. Daarna kunnen ze er weer tegen om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan.

Geschikte plekken voor tafeltennis

Uiteraard zijn er verschillende spellen die geschikt zijn om te spelen met elkaar. Een potje pool of darts helpen namelijk de productiviteit te verhogen en stress te verminderen. Toch is een balletje slaan iets gemakkelijker voor iedereen om te leren. Maak bijvoorbeeld een pamfletje met spelregels en lamineer deze, zodat iedereen weet hoe het spel in elkaar steekt. Vervolgens kun je een lege kantoorruimte, een hoek van de kantine of in de lobby de tafeltennistafel plaatsen. Zolang er maar genoeg ruimte is om er omheen te bewegen. Bovendien zijn ze gemakkelijk in te klappen als de ruimte nodig is voor iets anders.

Pingpong tafel voor buiten

Heb je binnen weinig ruimte, maar beschikt het bedrijfspand over voldoende buitenruimte, dan kun je overwegen te kiezen voor een pingpong tafel voor buiten. Deze tafeltennistafels zijn weersbestendig en zijn zo opgezet of weer binnengezet. Een pingpong tafel in een buitenomgeving voegt een extra dimensie toe aan de ontspanningsmogelijkheden op de werkvloer. Omgeven door frisse lucht en natuurlijke elementen, stimuleert buitenactiviteit niet alleen de fysieke gezondheid, maar verhoogt ook de creativiteit en concentratie. De een zal een rondje gaan wandelen, de ander wil juist graag een pingpongballetje slaan. Beide activiteiten hebben uiteindelijk hetzelfde effect. Het biedt werknemers de gelegenheid om op te laden en met vernieuwde energie terug te keren naar hun taken.

Samen spelen draagt bij aan open communicatie

Wat je wellicht op de werkvloer niet tegen elkaar durft te zeggen, zeg je misschien wel tijdens een potje pingpong. Is dat erg? Zeer zeker niet. De informele sfeer die tijdens het tafeltennissen ontstaat, creëert een gelijk speelveld waar hiërarchieën vervagen. En dat draagt op zijn beurt weer bij aan een meer open communicatie en een hechtere samenwerking tussen collega’s. Het kan zelfs de band versterken tussen werkgevers en werknemers, wat weer gunstig is voor de algehele werksfeer.

Werknemerswelzijn is belangrijk

Naast tafeltennis zijn er tal van andere mogelijkheden om ontspanning voor je werknemers te stimuleren. Het creëren van een groene werkruimte met zitgelegenheden, wandelpaden of zelfs een moestuin biedt werknemers een welkome ontsnapping uit de kantoorsfeer. Sporten, yoga, meditatie of gewoon buiten wandelen in de frisse lucht helpen de geest ontspannen en stress te verminderen. Sporten en dergelijke zijn daarom een goed onderdeel om aan het hybride werken toe te voegen. Je kan dit bijvoorbeeld toevoegen aan de lunchpauze of als extra activiteit tijdens de werkdag. Het aanbieden van verschillende ontspanningsmogelijkheden versterkt de werknemerswelzijnsinitiatieven en draagt bij aan een gezond werk-levenbalans.

Positieve werkomgeving

Tafeltennissen binnen of buiten kan dus een positief effect hebben op de werksfeer en de productiviteit. Bovendien kan een goede werkomgeving met voldoende ontspanning en minder werkstress het ziekteverzuim verlagen. Draag dus bij aan het welzijn van je werknemers en verhoog de productiviteit en werksfeer door ontspannende activiteiten aan te bieden. Bovendien is het best heel leuk om met zijn allen een spelletje ‘rond de tafel’ te spelen. Je zal zien dat het gewaardeerd wordt. Een simpel potje tafeltennissen kan daarom een grote, zeer positieve impact hebben op iedereen binnen het bedrijf.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie