Wat zijn kosten die bij een verzuimverzekering komen kijken?

Wat zijn kosten die bij een verzuimverzekering komen kijken?

Redactie Baaz

Als een van je werknemers ziek is, ben je wettelijk verplicht om hem door te betalen. De eerste twee jaar moet je minimaal 70 procent van het loon doorbetalen, maar in de meeste gevallen is dit zelfs 100 procent. Is een van je werknemers lange tijd ziek? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Gelukkig kun jij je met een verzuimverzekering indekken tegen de financiële risico’s die verzuim met zich meebrengt. Ben je hier momenteel nog niet voor verzekerd, maar overweeg je deze verzekering wel af te sluiten? Dan wil je uiteraard weten wat dit je kost. In deze tekst vertellen wij je welke kosten er bij een verzuimverzekering komen kijken.

Premie

Om antwoord te geven op de vraag ‘wat kost een verzuimverzekering?’, lichten we toe wat je precies betaalt als je deze verzekering afsluit. Allereerst draag je – net als bij iedere andere verzekering die jij voor je bedrijf afsluit – maandelijks premie af. Hoeveel een verzuimverzekering je per maand kost, kunnen wij je niet precies vertellen. Dit komt doordat het risico op verzuim binnen elk bedrijf anders is. Vandaar dat de premie per situatie berekend wordt.

Een verzekeraar probeert het risico op verzuim binnen je bedrijf altijd zo goed mogelijk in te schatten. Daarom stellen ze een premiepercentage vast. Voor het vaststellen van dit percentage kijkt een verzekeraar naar de activiteiten van je bedrijf, de regio waarin je actief bent, het aantal medewerkers, gegevens van je personeel en de dekking van je verzuimverzekering. Stelt een verzekeraar een hoog premiepercentage vast? Dan betekent dit dat de kans op verzuim binnen je bedrijf groter is dan bij een laag percentage. Het premiepercentage wordt uiteindelijk vermenigvuldigd met de verzekerde loonsom om te bepalen hoeveel premie je per maand betaalt

Eigenrisicoperiode

Heb je een verzuimverzekering afgesloten? Dan denk je misschien dat je vanaf dag één verzekerd bent als een van je medewerkers ziek is. Helaas is dit meestal niet het geval, want bij veel van deze verzekeringen geldt een eigenrisicoperiode. Bij het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering kies je zelf het aantal dagen eigen risico. Stel dat je voor vijf dagen kiest en je werknemer uiteindelijk tien dagen ziek is. Je verzekeraar betaalt dan het loon door voor vijf dagen, de andere vijf dagen zijn voor eigen rekening. Deze kosten komen dus nog bovenop de premie van een verzuimverzekering.

Kosten kunnen tijdens de looptijd veranderen

Bij sommige verzekeringen staat de premie vast, maar bij een ziekteverzuimverzekering kan dit tijdens de looptijd veranderen. Dit kan onder meer gebeuren als je je verzekering verlengt. Een verzekeraar kijkt dan opnieuw naar de zaken die we eerder hebben genoemd en stelt opnieuw de premie vast. Je kunt daarnaast meer of minder gaan betalen voor je verzuimverzekering als jij de dekking aanpast. Kies je voor een uitgebreidere dekking of verlaag je de eigenrisicoperiode? Dan ga je meer betalen per maand.

Wat kost verzuim je bedrijf?

De premie van een verzuimverzekering kan behoorlijk hoog uitvallen. Als dit bij jou ook zo is, twijfel je misschien of je deze verzekering af moet sluiten. Voordat je ervoor kiest om een verzuimverzekering links te laten liggen, raden wij je aan om te berekenen wat verzuim je bedrijf kost. Grote kans dat je alsnog een ziekteverzuimverzekering afsluit. De premie van deze verzekering valt namelijk niet in vergelijking met de kosten die je maakt als je het loon van een zieke werknemer zelf door moet betalen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie