Wat is de beste manier om als bedrijf nieuw personeel te vinden?

Wat is de beste manier om als bedrijf nieuw personeel te vinden?

Redactie Baaz

Elke ondernemer kent wel het probleem van het werven van het juiste personeel. Het aantrekken van nieuw personeel is namelijk een uitdaging die elk bedrijf vroeg of laat tegenkomt. Hierbij gaat het om het vinden van de juiste mensen die niet alleen passen bij de functie, maar ook bij de bedrijfscultuur. Dit is erg belangrijk voor groei en succes van het bedrijf. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel verschillende kanalen en methoden beschikbaar om personeel te vinden. Maar welke aanpak werkt nu eigenlijk het beste?

Netwerken

Een bekende methode voor het werven van nieuw personeel is door je eigen netwerk te gebruiken. Dit is al decennialang één van de meest effectieve manieren. Door regelmatig in contact te blijven met je professionele netwerk, kun je vaak direct in contact komen met potentiële kandidaten die wellicht niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel openstaan voor de juiste kans. Zorg er daarom voor dat je continu je eigen netwerk blijft uitbreiden. Een sterk netwerk vergroot niet alleen de kans om snel nieuwe medewerkers te vinden, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je bedrijf top-of-mind blijft bij talentvolle professionals. 

Social media

Social media is tegenwoordig onmisbaar bij het zoeken naar nieuw personeel. LinkedIn is uiteraard het meest bekende platform voor zakelijke netwerken, maar ook Facebook, Instagram en zelfs Twitter kunnen waardevolle tools zijn om je vacatures onder de aandacht te brengen. Het gaat niet alleen om het posten van vacatures, maar ook om het opbouwen van een sterk employer brand. Door regelmatig content te delen die de cultuur en waarden van je bedrijf reflecteert, kun je potentiële kandidaten laten zien waarom jouw bedrijf een aantrekkelijke werkplek is. Ook volgens het recruitment bureau Finddle kan je als bedrijf gemakkelijk talent werven via social media. Een sterke social media-aanpak kan het verschil maken tussen opvallen of overschaduwd worden door de concurrentie.

Online vacaturebanken

Toch blijven ook de online vacaturebanken een belangrijke methode bij het zoeken naar nieuw personeel. Ze bieden een breed bereik en maken het gemakkelijk om gericht te zoeken naar kandidaten met specifieke kwalificaties. Denk bijvoorbeeld aan websites zoals Indeed, Monsterboard en Nationale Vacaturebank. Deze platformen hebben miljoenen gebruikers en kunnen bedrijven helpen om snel een groot aantal sollicitaties te ontvangen. 

Wervingsbureaus

Een andere methode is om een wervingsbureau in te schakelen. Deze bureaus beschikken over uitgebreide databases met kandidaten en hebben vaak al voorselecties gedaan, wat de kans vergroot dat je snel een passende medewerker vindt. Vooral voor bedrijven zonder een eigen HR-afdeling kan een wervingsbureau tijd en moeite besparen. Bedrijven zoals Finddle bieden daarnaast platforms die de efficiëntie van wervingsbureaus combineren met de voordelen van digitale tools, waardoor de zoektocht naar nieuw personeel nog effectiever wordt.

Stages

Door een stage aan te bieden binnen het bedrijf kan je op een uitstekende manier jong talent aantrekken en hen opleiden. Hierdoor krijg je niet alleen de kans om hen te beoordelen op hun werkethiek en vaardigheden, maar kunnen zij ook ontdekken of jouw bedrijf bij hen past. Veel bedrijven kiezen er daarom uiteindelijk voor om succesvolle stagiaires een vaste aanstelling te bieden. Dit verlaagt ook nog eens de kosten en tijd die gemoeid zijn met het aannemen van nieuwe werknemers. 

De juiste werknemers vinden

Het zoeken van nieuw personeel dat goed bij jouw bedrijf past is dus geen makkelijke opgave. Het vergt een combinatie van netwerken, social media gebruiken, vacaturebanken, wervingsbureaus en stages om de juiste mensen te vinden. Investeer daarom in verschillende methoden en zorg ervoor dat je bedrijf zichtbaar is op de plekken waar talent zich bevindt. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie