Apple introduceert iPhone 16 en iPhone 16 Plus
Apple introduceert iPhone 16 en iPhone 16 Plus

Apple introduceert iPhone 16 en iPhone 16 Plus

Redactie Baaz

Beide modellen hebben een compleet nieuwe A18‑chip, een cameraregelaar, een verbeterde versie van het geavanceerde camerasysteem, een actieknop waarmee je allerlei handige features binnen handbereik hebt en een batterij die een stuk langer meegaat

 

Apple heeft vandaag iPhone 16 en iPhone 16 Plus aangekondigd, met een speciaal ontwikkelde A18‑chip en nieuwe camera-opties zodat je nog meer met iPhone kunt doen. De iPhone 16-serie heeft ook een cameraregelaar waarmee je het geavanceerde camerasysteem makkelijker en sneller kunt bedienen. In het camerasysteem zit een 48‑MP Fusion‑camera met een 2x telelens, zodat je twee camera’s in één hebt, en ook een nieuwe ultragroothoekcamera waarmee je macrofoto’s kunt maken. Met de nieuwste generatie Fotografische stijlen geef je een eigen draai aan je foto’s, en voor het eerst kun je nu ook ruimtelijke video’s en foto’s maken en deze beelden opnieuw beleven op Apple Vision Pro. De nieuwe A18‑chip werkt een heel stuk sneller en efficiënter, zodat je ook veeleisende AAA-games kunt spelen, en zorgt daarnaast dat de batterij veel langer meegaat.

iPhone 16 en iPhone 16 Plus zijn bovendien gemaakt voor Apple Intelligence. Dit systeem maakt gebruik van persoonlijke context om handige en relevante AI te bieden, zonder dat je privacy in het gedrang komt. Beide modellen zijn verkrijgbaar in vijf opvallende kleuren: zwart, wit, roze, blauwgroen en ultramarijn. Bestellen kan al vanaf vrijdag 13 september, waarna ze vanaf vrijdag 20 september leverbaar zijn.

“iPhone 16 en iPhone 16 Plus bevatten diverse ingrijpende verbeteringen en dat merk je meteen in het dagelijks gebruik”, aldus Kaiann Drance, Vice President Worldwide iPhone Product Marketing bij Apple. “Er zijn genoeg redenen om over te stappen op deze nieuwe iPhone: de nieuwe cameraregelaar met allerlei handige opties, de nieuwe 48-MP Fusion-camera die in feite uit twee camera’s van optische kwaliteit bestaat, de batterij die veel langer meegaat en de topprestaties van de A18‑chip.”

Nieuw design dat lang meegaat

iPhone 16 en iPhone 16 Plus zijn prachtig om te zien en gaan ook nog eens lang mee. iPhone behoudt zijn waarde langer dan andere smartphones. Dat komt door het stevige design, het supersterke glas aan de achterkant, de water- en stofbestendigheid, de regelmatige software-updates en de nieuwste generatie Ceramic Shield, dat door een speciale formule 50% sterker is dan de eerste generatie en twee keer zo sterk is als het glas van alle andere smartphones.1 Aan de binnenkant van iPhone 16 en iPhone 16 Plus is ruimte gemaakt voor een nog grotere batterij, de warmteafvoer is verbeterd en het is nu ook makkelijker om de batterij te vervangen. De enorme sprong vooruit in batterijduur is te danken aan dit nieuwe ontwerp en het geavanceerde stroombeheer in iOS 18. En op het 6,1-inch en 6,7-inch Super Retina XDR-display met OLED-technologie en het Dynamic Island heb je alles perfect in beeld.2

Nieuw op iPhone 16 en iPhone 16 Plus is de actieknop waarmee je snel een van de beschikbare features activeert. Met één druk op deze knop kun je de camera of het bedieningspaneel openen, de zaklamp aandoen, de beltoon aan- en uitzetten, een nummer door Shazam halen, de dictafoon, een focus, de Vertaal-app en toegankelijkheidsfeatures als het vergrootglas activeren of via de Opdrachten-app een andere feature gebruiken. De actieknop activeert ook bepaalde functionaliteit in een app, zoals je auto ontgrendelen of op slot doen vanuit de FordPass-app.3

Nieuwe cameraregelaar

Foto’s en video’s maken op iPhone 16-modellen gaat nog soepeler dankzij de cameraregelaar, die hardware en software combineert. Deze regelaar zit bomvol innovaties, zoals de gevoelige sensoren in de knop. Hierdoor hoef je deze maar heel zacht in te drukken of erover te slepen om de verschillende functies te bedienen. Met de cameraregelaar kun je in een handomdraai de camera openen, een foto nemen of beginnen met filmen. Gebruik de cameraweergave om alles mooi in beeld te krijgen en de perfecte foto of video te maken. Pas de verschillende opties zoals zoom, belichting of scherptediepte aan door je vinger over de cameraregelaar te slepen. Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om deze regelaar te integreren in hun eigen apps, zoals Snapchat.

Via de cameraregelaar kun je dankzij visuele AI ook razendsnel informatie krijgen over voorwerpen of locaties. In landen en regio’s met Apple Intelligence hoef je vanaf volgend jaar alleen maar de camera­regelaar ingedrukt te houden om bijvoorbeeld de openingstijden van een restaurant te zien, een evenement op een flyer in je agenda te zetten of even op te zoeken wat voor hond je ziet lopen. De camera­regelaar kan je ook doorverwijzen naar tools van derden met specifieke kennis over een onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld direct op Google zoeken waar je een bepaald artikel kunt kopen, of ChatGPT om hulp vragen. En je bepaalt zelf wanneer je deze tools gebruikt en welke gegevens je wilt delen.

Verbeterd camerasysteem

Breng al je favoriete momenten nog mooier in beeld met het krachtige nieuwe camerasysteem. De 48‑MP Fusion‑camera heeft een 2x telelens van optische kwaliteit, zodat je eigenlijk twee camera’s in één hebt en nog verder op je onderwerp kunt inzoomen. En met de verbeterde 12‑MP ultragroothoekcamera met autofocus maak je naast groothoekfoto’s ook macrofoto’s. Deze camera vangt nu tot 2,6x meer licht op, waardoor je foto’s er nog fraaier uitzien. Verder kun je nu op beide modellen ruimtelijke foto’s en video’s maken, en deze beelden opnieuw beleven op Apple Vision Pro.

Met de nieuwste generatie Fotografische stijlen kun je creatief aan de slag met je foto’s door te spelen met kleur, belichting en schaduwen. Geef jezelf een nieuwe look en experimenteer met verschillende huidtinten, die nu nog levensechter zijn. Anders dan bij een filter pas je geen algemeen kleureffect op de hele foto toe, maar kun je specifieke kleuren binnen een stijl aanpassen. De mogelijkheden om foto’s te bewerken zijn eindeloos. Je kunt de stijlen toepassen tijdens het voorbeeld of nadat de foto is genomen, en deze altijd weer terugdraaien.

Voor het eerst kun je video opnemen met ruimtelijke audio, zodat je helemaal in het geluid opgaat met AirPods, Apple Vision Pro of een surroundsound-systeem. Nieuw op beide iPhone-modellen is bovendien de door machinelearning aangestuurde audiomix-tool, waarmee je het geluid van je video helemaal naar wens kunt aanpassen. Met deze tool is het bijvoorbeeld mogelijk om de stem van degene die in beeld is te isoleren of het geluid te laten klinken alsof het in een professionele studio is opgenomen. Ook heb je de optie om de stemmen naar voren te halen en de achtergrondgeluiden in surround sound weer te geven. En door de ­vermindering van windruis, waar eveneens krachtige machinelearning­algoritmes bij komen kijken, wordt de geluidskwaliteit alleen maar beter.

A18‑chip voor baanbrekende prestaties en games

De A18‑chip geeft de prestaties een enorme boost en is een stuk efficiënter dan z’n voorgangers. De chip is gebouwd met 3‑nanometertechnologie van de tweede generatie voor optimale prestaties op het gebied van grafisch intensieve games, computationele fotografie en Apple Intelligence. In vergelijking met de A16 Bionic‑chip is de nieuwe 16‑core Neural Engine geoptimaliseerd voor grote generatieve modellen en draaien machinelearningmodellen tot twee keer zo snel.

De 6‑core CPU is niet alleen 30% sneller vergeleken met de A16 Bionic, maar ook sneller dan alle andere smartphone-CPU’s. Bovendien is deze nieuwe CPU 30% energiezuiniger dan de A16 Bionic. De A18‑chip heeft een 5‑core GPU die tot 40% sneller en 35% efficiënter is dan de GPU van de A16 Bionic‑chip, waardoor je moeiteloos grafisch intensieve games kunt spelen. Dankzij ray tracing met hardware-acceleratie ziet de belichting in games er een stuk realistischer uit op iPhone 16 en iPhone 16 Plus. Ook zijn de framerates tot vijf keer zo hoog als op systemen met op software gebaseerde ray tracing. Op beide modellen kun je AAA-games spelen die voorheen alleen op de iPhone 15 Pro konden draaien, plus nieuwe titels als ‘Honor Of Kings: World’, waarvan de graphics volgend jaar nog verder worden geoptimaliseerd voor de iPhone 16‑modellen. Verder zorgt de gamemodus in iOS 18 voor betere constante framerates en een snellere reactietijd wanneer je AirPods, controllers en andere draadloze accessoires gebruikt. De combinatie van de efficiënte A18‑chip en het vernieuwde binnenwerk zorgt voor tot 30% betere constante prestaties tijdens het gamen.

Uitgebreide communicatie- en veiligheidsfeatures

Met de iPhone 16-modellen houd je makkelijker contact en beschik je over vernieuwde veiligheidsfeatures, zodat je altijd met een gerust gevoel op pad kunt. Als je geen mobiel netwerk of wifi hebt, kan je iPhone verbinding maken met een satelliet zodat je berichten, emoji en Tapbacks kunt versturen en ontvangen via iMessage. Deze optie bouwt voort op de feature ‘SOS-noodmelding via satelliet’.4 Alle berichten die je via satelliet verstuurt, worden van begin tot eind versleuteld in iOS 18. En met ‘Live video bij SOS-nood­melding’, nieuw in iOS 18, kun je een live video delen of foto’s uploaden tijdens je gesprek met deelnemende hulpdiensten.5 Krijg je autopech terwijl je geen mobiel bereik hebt? Dan kun je ook pechhulp inschakelen via satelliet. Deze service is momenteel alleen beschikbaar in de VS en wordt later dit jaar uitgebreid naar het VK.

Gemaakt voor Apple Intelligence

De iPhone 16-lijn is gemaakt voor Apple Intelligence en benut de kracht van Apple silicon en de door Apple ontworpen generatieve modellen om taal en afbeeldingen te begrijpen en te genereren, acties uit te voeren in apps, en alledaagse taken te vereenvoudigen en te versnellen op basis van je persoonlijke context. Bovendien zorgt Apple Intelligence met Private Cloud Compute dat je gegevens goed beveiligd zijn en privé blijven. Deze baanbrekende feature biedt de mogelijkheid om rekencapaciteit flexibel in te zetten en op te schalen van verwerking op het device naar grotere modellen die draaien op speciale servers met Apple silicon. Dit is een compleet nieuwe stap op het gebied van privacy binnen AI.

Een van de handige toepassingen van Apple Intelligence is Schrijfhulp. Hiermee kun je eenvoudig je tekst herschrijven, controleren of samenvatten. Maak je gesprekken nog leuker met unieke Genmoji of genereer in een handomdraai plaatjes in de Afbeeldingsplayground. Je krijgt een handig overzicht van je meldingen en in Mail worden berichten waar je snel op moet reageren bovenaan je inbox geplaatst. In de Notities- en Telefoon-app kun je audio-opnamen en transcripties maken. Als je een opname start terwijl je belt via de Telefoon-app, krijgt degene aan de andere kant van de lijn dit te horen. Na afloop van het gesprek geeft Apple Intelligence je een samenvatting.

Siri is dieper in het systeem geïntegreerd, reageert natuurlijker en is flexibeler inzetbaar. Bovendien is de vormgeving compleet vernieuwd. Dankzij het rijkere taalbegrip kan Siri je zelfs volgen als je even hapert of je verspreekt, en Siri onthoudt nu ook de context van de ene vraag voor de volgende. Je kunt een vraag typen aan Siri, bijvoorbeeld om even snel iets voor je te doen, maar switchen tussen typen en spreken is ook mogelijk. Siri weet bovendien veel van je iPhone en andere Apple devices, dus je kunt daar van alles over vragen. Verder kan Siri de informatie op je device benutten om dingen te doen die helemaal op jou zijn toegespitst. Siri weet en snapt wat er op het scherm staat en kan daardoor actie ondernemen op basis van waar je mee bezig bent, en ook nog eens honderden nieuwe acties uitvoeren binnen apps en tussen apps, of die nu van Apple zijn of van een andere leverancier. En als je in iOS 18 gebruikmaakt van Siri of de Schrijfhulp, kun je in één moeite door met ChatGPT van OpenAI aan de slag.

Beter voor het milieu

Bij het ontwerp van iPhone 16 en iPhone 16 Plus is rekening gehouden met het milieu. In het kader van Apple 2030, het ambitieuze doel om aan het einde van dit decennium volledig CO₂-neutraal te zijn, zet Apple nu eerst in op hernieuwbare elektriciteit voor alle productielocaties. Bovendien investeert Apple over de hele wereld in projecten voor wind- en zonne-energie, zodat de hoeveelheid energie die nodig is om alle producten van Apple op te laden, inclusief de iPhone 16-modellen, schoon wordt opgewekt. Alle datacenters van Apple draaien nu al op 100% groene stroom, ook de datacenters die Apple Intelligence aansturen.

In verband met de doelstellingen van Apple 2030 verwerkt Apple zoveel mogelijk gerecyclede en hernieuwbare materialen in alle producten. iPhone 16 en iPhone 16 Plus bevatten in totaal ruim 30% gerecycled materiaal, waaronder 85% gerecycled aluminum in de behuizing en minimaal 80% gerecycled staal in diverse componenten. De batterij bevat 100% gerecycled kobalt en – een primeur voor iPhone – ruim 95% gerecycled lithium.6 De iPhone 16-serie voldoet aan de hoge standaarden van Apple op het gebied van energiezuinigheid en bevat geen kwik of pvc. De verpakking bestaat volledig uit vezels, wat Apple een stap dichter bij het doel brengt om uiterlijk volgend jaar helemaal geen plastic meer in de verpakkingen te gebruiken.

Prijzen en verkrijgbaarheid

iPhone 16 en iPhone 16 Plus zijn verkrijgbaar in ultramarijn, blauwgroen, roze, wit en zwart, met een opslagruimte van 128 GB, 256 GB of 512 GB. iPhone 16 is verkrijgbaar vanaf € 969 en iPhone 16 Plus is verkrijgbaar vanaf € 1119.

Bij Apple kun je de nieuwste iPhone met korting kopen. Ga naar apple.com/nl/shop/trade-in voor de inruilvoorwaarden en om te zien wat je device waard is.

Klanten in meer dan 58 landen en regio’s, waaronder Australië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Japan, Maleisië, Mexico, Turkije, de VAE, het VK, de VS en Zuid-Korea, kunnen iPhone 16 en iPhone 16 Plus vanaf vrijdag 13 september om 14.00 uur bestellen. Vanaf vrijdag 20 september zijn deze modellen leverbaar.

In Macau, Vietnam en 19 andere landen en regio’s zijn iPhone 16 en iPhone 16 Plus vanaf vrijdag 27 september verkrijgbaar.

iOS 18 is vanaf maandag 16 september beschikbaar als gratis software-update.

Apple Intelligence is beschikbaar als gratis software-update. De bètaversie van de eerste Apple Intelligence-features is vanaf volgende maand onderdeel van iOS 18.1, iPadOS 18.1 en macOS Sequoia 15.1. In de komende maanden volgen er meer features. Apple Intelligence werkt op iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Pro Max, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max en iPad en Mac met M1 of nieuwer. Hiervoor moet de taal van het device en van Siri op Engels (VS) zijn ingesteld. Apple Intelligence is momenteel niet beschikbaar op iPhone in de EU. Extra talen en platforms komen in de loop van volgend jaar beschikbaar. Vanaf later dit jaar ondersteunt Apple Intelligence ook varianten van het Engels in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het VK en Zuid-Afrika. In de loop van volgend jaar wordt de ondersteuning onder meer uitgebreid met Chinees, Frans, Japans en Spaans.

Voor iPhone 16 en iPhone 16 Plus is een doorzichtig hoesje verkrijgbaar voor € 59. Daarnaast is er een siliconenhoesje met MagSafe verkrijgbaar voor € 59 in de kleuren zwart, denim, fuchsia, blauwgroen, pruimenpaars, stervrucht, rotsgrijs en ultramarijn. Alle Apple hoesjes voor de iPhone 16-modellen zijn geschikt voor bediening van de cameraregelaar. In deze hoesjes zit een saffierkristal dat met een geleidende laag is verbonden, zodat de bewegingen van je vinger worden doorgegeven aan de cameraregelaar. De FineWoven-kaarthouder met MagSafe is voor € 69 verkrijgbaar in de kleuren zwart, braambes, donkergroen en diepblauw.

De nieuwe MagSafe-oplader laadt nog sneller draadloos op met een vermogen tot 25 W, voldoet aan de Qi2-norm en is verkrijgbaar in een lengte van 1 meter (€ 49) en 2 meter (€ 59 ).

AppleCare+ voor iPhone geeft recht op onovertroffen service en ondersteuning, waaronder een onbeperkt aantal schade­­voorvallen als gevolg van een ongelukje, batterijservice en ondersteuning door de mensen die iPhone het beste kennen.

Een iCloud+-abonnement begint bij € 0,99 per maand voor 50 GB, en voor € 59,99 per maand krijg je 12 TB. Je hebt dan extra opslagruimte voor je bestanden, foto’s en video’s op een veilige plek waar je altijd bij kunt vanaf al je devices en waar je ze makkelijk met anderen kunt delen. Bovendien beschik je met iCloud+ over extra features, zoals Privé­doorgifte, Verberg mijn e‑mailadres, Aangepast e‑maildomein en Veilige video in HomeKit. 

Klanten die een iPhone 16 of iPhone 16 Plus kopen, krijgen gratis drie maanden Apple Music en Apple Arcade als ze hier nog niet eerder op geabonneerd zijn geweest.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie