Ken jij de Arboregels met betrekking tot luchtverversing in jouw bedrijfspand?
Werknemers hebben recht op een schone, nette en veilige werkplek. Bij de meeste werkgevers is dit basisprincipe wel bekend, maar veelal weet men niet precies welke expliciete voorwaarden hierover zijn opgenomen in de wetgeving. Wist jij bijvoorbeeld dat er specifieke eisen worden gesteld aan de luchtkwaliteit in een bedrijfspand? Artikel 6.2 van het Arbobesluit gaat zelfs specifiek over luchtverversing. Zorg ervoor dat je de zaken goed op orde hebt, zodat je bij een controle niet tegen een boete aanloopt.
Gezondheidsklachten voorkomen
Lucht in een bedrijfspand kan van slechte kwaliteit zijn, zonder dat je dit direct ziet of ruikt. Er kunnen zich, afhankelijk van de specifieke situatie, allerlei stoffen in de lucht bevinden dei ervoor zorgen dat de medewerkers gezondheidsklachten kunnen krijgen. Als bijvoorbeeld de lucht te veel CO2 bevat, kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn en concentratieproblemen. Ventileren is de remedie en dit moet goed worden geregeld. Er mag namelijk geen tocht ontstaan door het ventileren, omdat de werknemers ook hiervan schadelijke gevolgen kunnen ondervinden. Tip: bekijk de verschillende mogelijkheden op het gebied van mechanische ventilatie bij ventilatieshop.com om een goede indruk te krijgen van de mogelijkheden. Verder is het zaak om de werkplek goed schoon te houden, want hoe schoner het pand is, hoe beter de luchtkwaliteit kan zijn.
Gehanteerde normen
Hoe je de luchtverversing in jouw bedrijfspand regelt, bepaal je in principe zelf. Er zijn echter wel algemene normen voor de hoeveelheid lucht die je binnen een bepaald tijdsbestek moet hebben ververst. In de Ventilatieshop vind je allerlei verschillende systemen en die hebben elk hun eigen capaciteit. Voor kantoorruimtes wordt geadviseerd om minimaal 30 m³ aan lucht per uur per persoon te verversen. Deze waarde is ook van toepassing voor andere ruimtes waar licht fysiek inspannende werkzaamheden worden verricht. Gaat het om scholen, dan adviseert men 40 m³/uur of liever nog 50 m³/uur. Deze laatste waarde is ook van toepassing op ruimtes waar zwaarder fysiek inspannende werkzaamheden worden verricht.
Hoe schone lucht vervuilt
In feite zijn de medewerkers op de werkvloer zelf een grote bron van vervuiling als het de luchtkwaliteit betreft. Zij ademen immers vervuilde lucht uit, terwijl ze ook stofdeeltjes in de lucht brengen vanuit hun kleding. Verder komen van vloerbedekking en textiel ook stofdeeltjes vrij. En wat te denken van de uitstoot die apparaten op de werkvloer veroorzaken? Dit alles vereist een goede ventilatie.