Impact Omics pioniert met next-generation sequencing als routinediagnostiek voor infectieziekten
Als allereerste in Europa, en vermoedelijk zelfs wereldwijd, heeft de Belgische start-up Impact Omics een primeur beet. Het zal namelijk de techniek van genoomanalyse, één van de meest baanbrekende technieken in de medische wereld van de afgelopen 15 jaar, als routinetest aanbieden bij huisartsen. Daarnaast sloot het Nederlandse ‘Diagnostiek voor U’ een deal met Impact Omics. Het zal de techniek gebruiken als routinediagnostiek voor infectieziekten, omdat die leidt tot een veel uitgebreidere testing aan een beduidend lagere prijs. Ook de Limburgse investeringsmaatschappij LRM gelooft in het internationale potentieel en kent Impact Omics een doorbraaklening toe.
Gedreven door de missie om data-gedreven geneeskunde toegankelijk én betaalbaar te maken, ontwikkelde Impact Omics een DNA-analysetechniek voor het ontcijferen van complexe ziektebeelden. Denk maar aan luchtweginfecties, urineweginfecties of gastro-intestinale aandoeningen. “Infectieziekten blijven één van de hoofdredenen waarom mensen naar de huisarts gaan. Maar labo’s bieden vandaag nog geen betaalbare testen aan die de arts gericht kunnen helpen om de juiste behandeling op te starten. In veel gevallen wordt een virale infectie onjuist behandeld met antibiotica, wat problematisch is aangezien bacteriële resistentie aan een sterke opmars bezig is”, licht Nicolas Vergauwe, CEO van Impact Omics toe.
Nicolas Vergauwe brengt nu met Impact Omics een nieuwe techniek op de markt om DNA-analyse toegankelijker te maken voor routinediagnostiek. Daardoor wordt de prijs per test sterk gedrukt én biedt het testresultaat bovendien een ongeëvenaard inzicht in welke ziekteverwerker specifiek aan de basis ligt van het ziektebeeld. Een extra voordeel is dat deze test ook nog eens sneller verloopt dan de klassieke testen op kweek. Dat zijn cruciale verschillen met de huidige diagnostische testen, die duur zijn én in de meeste gevallen een negatief resultaat opleveren omdat ze niet specifiek genoeg zijn om de ziekteverwekker in kwestie op te pikken.
Tot nu werd gelijkwaardige DNA-analyse voornamelijk gebruikt in de academische wereld of in gespecialiseerde ziekenhuizen voor kankerdiagnose en het uitvoeren van NIPT-testen bij zwangere vrouwen. “Met onze analysetechniek gaat er een nieuwe wereld aan mogelijkheden open. Naast de ondersteuning van de huisarts om gericht complexe ziektebeelden te behandelen, willen we op termijn ook testen aanbieden die gericht zijn op de preventie van ziektes. Denk hierbij aan het gericht ingrijpen om het microbioom om een gezonde darmflora te ontwikkelen. Het Nederlandse bedrijf ‘Diagnostiek voor U’ sloot alvast een partnership af met Impact Omics.
Nieuw in de sector: impact op (famaco)genetica
De analysetechniek van Impact Omics brengt nog een ander belangrijk voordeel met zich mee. Nicolas Vergauwe: “Aan de hand van een gerichte DNA-analyse kunnen we achterhalen in welke mate een patiënt geneesmiddelen (vb. maagzuurremmers, bloedverdunners, pijnstillers, antidepressiva, …) afbreekt. Bij een snelle afbraak heeft de patiënt een hogere dosis van hetzelfde geneesmiddel nodig dan bij tragere afbraak om hetzelfde effect te beogen. Dankzij onze test, die volop in ontwikkeling is, komt men dus tot een gerichte vorm van geneesmiddelen-gebruik en vermindert ook de kans op overdosering, waarbij men bijvoorbeeld lever- of nierschade kan oplopen. Geneesmiddelen kunnen dan ook veel efficiënter ingezet worden.” Dat is een nieuw gegeven in de sector en dankzij haar prijszetting kan Impact Omics hierin een voortrekkersrol opnemen.
Uitbreiding testmenu
Impact Omics koestert nog vele ambities. “Momenteel zijn we bezig met het uitbreiden van het testmenu met onder andere de farmacogenetische test en een mpox-test. Verder zullen we de inhoud van de stoelgangtest (de gastro-intestinale test) uitbreiden met resistentie-merkers, zodat we niet alleen weten welke bacteriën de ziekte veroorzaken, maar ook of er bepaalde antibiotica zijn die men moet mijden”, blikt Nicolas Vergauwe vooruit.
Doorbraaklening voor internationale ambities
Naast labo’s en huisartsen wist Impact Omics ook de Limburgse investeringsmaatschappij LRM te overtuigen met haar baanbrekende analysetechniek. “Nicolas Vergauwe blikt terug op een stevige expertise in de sector en verlegt met Impact Omics de grenzen voor labo’s en huisartsen. Ter ondersteuning van de internationale groei kennen we hem vanuit LRM daarom een doorbraaklening toe. De doorbraaklening is een uniek huwelijk tussen risicokapitaal (achtergestelde lening) bij LRM en subsidies/ondersteuning door het VLAIO Team Bedrijfstrajecten. Dit is interessant voor bedrijven die ambitieuze stappen (willen) zetten op het vlak van innovatie, gelinkt aan de thema’s digitalisering, duurzaamheid en/of internationalisering”, aldus Gunter Plevoets, Head of corporate lending.