Wereldwijde dividendbetalingen bereiken record in derde kwartaal: $431,1 miljard

Wereldwijde dividendbetalingen bereiken record in derde kwartaal: $431,1 miljard

Redactie Baaz

De wereldwijde dividendbetalingen stegen volgens de meest recente Janus Henderson Global Dividend Index afgelopen kwartaal met 3,1% (1) tot $431,1 miljard. Dat is een record voor het derde kwartaal. Toch was de groei relatief bescheiden in vergelijking met recente kwartalen; de onderliggende stijging bedroeg 6,6% in de eerste helft van 2024. 

  • Wereldwijde dividendbetalingen bereikten in het derde kwartaal een record van $431,1 miljard, een stijging van 3,1% j-o-j. Grote dividendverlagingen door een paar bedrijven maskeren de sterkere groei in de markt als geheel.

  • 88% van de bedrijven verhoogde de dividendbetalingen of hield deze gelijk. De mediane (of typische) dividendgroei was 6%.

  • In Nederland bleven dividendbetalingen stabiel met een lichte stijging van 0,8%. ING, dat geen verhoging doorvoerde in het derde kwartaal na een forse stijging eerder dit jaar, beïnvloedde de totale groei. 

  • Janus Henderson houdt vast aan de verwachte onderliggende groei van 6,4% voor 2024, maar verlaagt de verwachting voor het totaalcijfer licht naar $1,73 biljoen (+4,2% j-o-j) vanwege gedaalde eenmalige speciale dividenden.

Zeer grote dividendverlagingen door slechts vijf bedrijven verklaren de schijnbare vertraging en verhulden een veel sterkere dividendgroei in de bredere markt. Zo beïnvloedden Evergreen Marine in Taiwan en Glencore in het Verenigd Koninkrijk met hun dividendverlagingen samen de dividendgroei in Q3 met 3,4 procentpunt. Zonder deze verlagingen zou de wereldwijde groei 6,5% bedragen in lijn met de eerste helft en de verwachte uitkomst voor het hele jaar. Ook de mediaan (oftewel de meest voorkomende stijging) die bedrijven rapporteerden, was 6% in het derde kwartaal.

 

Wereldwijd hebben negen op de tien bedrijven (88%) hun dividend verhoogd of gelijk gehouden. Van alle sectoren droegen banken en mediabedrijven het meest bij aan de wereldwijde dividendgroei, terwijl de sectoren mijnbouw en transport de grootste negatieve impact hadden.

 

De speciale dividenduitkeringen waren afgelopen kwartaal ongebruikelijk laag. Deze zijn van nature volatiel en worden daarom in de onderliggende cijfers weggelaten. De onderliggende groei van 3,1% in het derde kwartaal was in lijn met de verwachtingen van Janus Henderson.

 

Alibaba

In China, India en Singapore werden recorddividenden uitgekeerd. Het grootste deel van de groei in China kwam van Alibaba, dat dit jaar voor het eerst dividend uitkeert aan aandeelhouders, terwijl in India de sterke groei afkomstig was van een zeer breed scala aan bedrijven.

 

Ook elders zijn grote internetmediabedrijven dit jaar begonnen met hun eerste internetbetalingen. Zo gaven Meta en Alphabet in het derde kwartaal een aanzienlijke impuls aan de toch al sterke dividendgroei in de VS, waar 96% van de bedrijven hun uitkeringen verhoogden of gelijk hielden ten opzichte van vorig jaar. De groei bedroeg in de VS in het derde kwartaal 10% op onderliggende basis.

 

In de regio Azië-Pacific ex Japan waren de dividenduitbetalingen duidelijk lager, onder invloed van zwakte in Australië, Hongkong en Taiwan. Singapore ontweek de trend dankzij grote stijgingen bij de banken. Het derde kwartaal is belangrijk voor deze regio, omdat hier veel bedrijven dan hun jaarlijkse dividenden uitkeren.

 

Nederland

In Nederland bleven de dividendbetalingen ongeveer gelijk in het derde kwartaal (+0,8%), afgeremd door ING, dat geen dividendverhoging doorvoerde. De bank verdubbelde zijn uitbetaling in het tweede kwartaal, dus het jaartotaal zal aanzienlijk hoger zijn. “In de Benelux ligt de piek van dividenduitkeringen meestal in het tweede kwartaal, na de publicatie van jaarresultaten en aandeelhoudersvergaderingen. In het derde kwartaal zijn hier doorgaans minder bedrijven die dividend uitkeren”, licht Sander van der Ent, hoofd van Janus Henderson Benelux, toe. “De weinige bedrijven hier die afgelopen kwartaal wel dividend hebben uitgekeerd, hebben daarbij geen verlagingen doorgevoerd”.

 

Prognose voor 2024

Gezien het lagere niveau van de eenmalige speciale dividenden in het derde kwartaal heeft Janus Henderson zijn prognose voor 2024 iets verlaagd tot $1,73 biljoen, wat een nominale stijging betekent van 4,2% ten opzichte van 2023 (lager dan de eerdere schatting van 4,7% nominale groei). De verwachtingen voor een onderliggende groei van 6,4% blijven ongewijzigd.

 

Jane Shoemake, Client Portfolio Manager van het Global Equity Income team bij Janus Henderson: “De zorgen dat hogere rentetarieven de wereldeconomie onder grote druk zouden zetten, zijn tot nu toe onterecht gebleken. Bedrijven melden dat het steeds makkelijker wordt om schulden te herfinancieren. Banken zijn goed gekapitaliseerd en genereren goede rendementen, zelfs nu de rente daalt, terwijl de oninbare schulden onder controle blijven. De winstgevendheid van bedrijven in de meeste delen van de wereld ziet er robuust uit en impliceert dat de dividendgroei tot in 2025 kan aanhouden. Dividenden laten in elk geval een stabielere groei zien dan winsten in de loop der tijd, omdat bedrijven proberen de uitbetalingsratio's te beheren gedurende de bedrijfscyclus.”

 

"Het is in deze context dat de ogenschijnlijk tragere groei in het derde kwartaal moet worden gezien. We blijven erop vertrouwen dat de onderliggende groei dit jaar in lijn zal zijn met de sterke resultaten in het eerste halfjaar."

 

"Meer dan een zesde van de onderliggende groei dit jaar is afkomstig van bedrijven als Alibaba en Meta die hun allereerste dividend uitkeren, wat aantoont hoe deze relatief nieuwe sectoren volwassen worden en een deel van de zeer grote hoeveelheden cash die ze hebben opgebouwd, beginnen terug te geven aan aandeelhouders. Alphabet heeft bijvoorbeeld $80,9 miljard(2) aan netto liquide middelen op de balans staan, ondanks het feit dat het alleen al in de eerste negen maanden van dit jaar ongeveer $46,7 miljard(2) heeft uitgegeven aan het terugkopen van aandelen en nog eens bijna $5 miljard aan dividendbetalingen, wat suggereert dat er nog steeds ruimte is voor een aanzienlijke stijging van het dividend in de toekomst."

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie