Waarschuwingen voor crisissituaties leiden tot explosieve toename aanvragen thuisbatterij met noodstroomvoorziening

Waarschuwingen voor crisissituaties leiden tot explosieve toename aanvragen thuisbatterij met noodstroomvoorziening

Redactie Baaz

Nederlanders worden de laatste maanden steeds vaker gewaarschuwd voor noodsituaties, zoals cyberaanvallen, noodweer en oorlog. De overheid raadt mensen aan zich voor te bereiden op langere periodes zonder elektriciteit, stromend water en internet. Dat mensen deze oproep serieus nemen, blijkt onder meer uit de sterk gestegen vraag naar thuisbatterijen met noodstroomvoorziening. 

Politici en media lijken de laatste maanden steeds meer aandacht te besteden aan mogelijke noodsituaties. Zo lanceerde de overheid in oktober de voorlichtingswebsite Denkvooruit.nl. De site is bedoeld om burgers bewust te maken van het risico dat ze het door extreme situaties voor langere tijd zonder stroom, drinkwater en internet moeten stellen. De site roept mensen op om zich hierop voor te bereiden door een noodpakket samen te stellen, met daarin onder meer water, houdbaar eten en een radio op batterijen.  

Ook deze maand was er veel aandacht voor mogelijke crisissituaties. Defensieminister Brekelmans riep mensen op om cash in huis te halen, en in zijn eerste toespraak als NAVO-topman zei Mark Rutte dat we ons geestelijk moeten voorbereiden op oorlog.

Een still uit het programma Blackout, waarin de impact van een grote stroomuitval werd geschetst.

Grote stroomstoring

Een van de scenario’s die op Denkvooruit.nl worden geschetst, is een langdurige stroomstoring. Dit scenario werd ook uitgewerkt in Blackout, een programma van de EO dat in november werd uitgezonden. In het programma zaten grote delen van Nederland al 56 uur zonder stroom als gevolg van een cyberaanval. De ondertitel van het programma luidde: “Het is niet de vraag of... maar wanneer.”

Een grote stroomstoring is volgens politici en media op korte termijn dus zeker niet onrealistisch. Ook onder burgers lijkt het onderwerp steeds meer te gaan leven. Op Google is de laatste maanden een explosieve stijging te zien van het aantal zoekopdrachten naar de term stroomstoring, met een piek op 11 november, de dag van de uitzending van Blackout. 

Vraag naar noodstroom stijgt

Met het toegenomen zoekverkeer naar stroomstoringen nam ook het aantal zoekopdrachten naar noodstroom en verwante termen als generator, noodpakket en aggregaat de afgelopen maanden explosief toe. Dit is ook te merken in de branche. 

De stijging van het zoekverkeer naar de term 'noodstroom' in beeld. De grafiek geeft de periode 1 november tot en met 16 december weer.

Bij Thuisbatterij Nederland steeg de afgelopen maanden niet alleen het aantal aanvragen, maar gaven klanten ook steeds vaker aan de thuisbatterij te willen gebruiken als noodstroomvoorziening. Van medio november tot medio december werden evenveel noodstroomaanvragen gedaan als in de vier maanden ervoor. Het percentage klanten dat aangaf de thuisbatterij te willen gebruiken als noodstroomvoorziening, verdubbelde na de uitzending van Blackout van iets meer dan 5% tot bijna 10%. De belangrijkste reden om een thuisbatterij in huis te halen, blijft volgens het bedrijf meer zelfvoorzienend worden en meer gebruik maken van zelfopgewekte energie.

“Advies overheid niet voldoende”

Jerry van Es van Thuisbatterij Nederland vindt de explosieve gestegen vraag goed te verklaren: “Door alle waarschuwingen die de laatste tijd in het nieuws waren, willen mensen zich voorbereiden op een situatie waarin de stroom uitvalt.”

Het noodpakket van de overheid is volgens Van Es niet genoeg om een langere periode zonder stroom door te komen, althans, niet op een comfortabele manier: “In het noodpakket moet volgens de overheid een radio op batterijen en een powerbank zitten. Dit betekent dat je in de praktijk 48 uur zonder koelkast, vriezer, tv en internet zit. Ook werkt de verwarming vaak niet als de stroom uitvalt. Dit is voor veel mensen geen prettig vooruitzicht.”

Met een thuisbatterij is het in ieder geval mogelijk een deel van de apparaten draaiende te houden, rekent hij voor: “Bij een thuisbatterij is het mogelijk een deel van de capaciteit te reserveren voor noodsituaties. Als we uitgaan van de helft van de capaciteit en alleen de belangrijkste apparaten – koelkast, vriezer, verlichting, kookplaat, TV en internet – kom je bij een gemiddeld gebruik op een verbruik van 5 kWh per dag. Dit betekent dat je met een 16 kWh batterij bijna 24 uur kunt overbruggen."

Rekenvoorbeeld: zo lang kan een gemiddeld gezin overbruggen met 8 kWh aan opgeslagen stroom.

Op de website van Thuisbatterij Nederland is voor meerdere situaties berekend hoe lang een gezin bij stroomuitval kan overbruggen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie