Nieuw boek: Diplomatie cruciaal in bedrijfsleven

Nieuw boek: Diplomatie cruciaal in bedrijfsleven

Redactie Baaz

Terwijl de wereld zich steeds dieper ingraaft in geopolitieke loopgraven, maakt oud-diplomaat Jan-Peter Mout pijnlijk duidelijk waarom niet alleen politici, maar ook managers, bestuurders en professionals dringend hun diplomatieke spier moeten trainen. Zijn nieuwe boek Het relatietekort laat zien dat slechte relaties de grootste bedreiging vormen – in organisaties én in de wereld.

In Het relatietekort beschrijft Mout hoe zakelijke relaties zijn weggezakt in een wereld die wordt gedomineerd door KPI’s, procesflows en marktaandeel. Terwijl landen tegenover elkaar staan en het Midden-Oosten in brand staat, laat Mout zien hoe een gebrek aan oprechte dialoog, wederzijds vertrouwen en relationeel leiderschap niet alleen diplomatieke rampen veroorzaakt, maar ook bedrijven onderuit kan halen – van Philips tot het Rijksmuseum.

Met het inlevingsvermogen van een diplomaat en de urgentie van een zakenman laat Mout zien hoe het tekort aan goede relaties (tussen mensen, organisatieonderdelen, stakeholders en landen) leidt tot verspilling, polarisatie en gemiste kansen – en hoe we het tij kunnen keren.

Van klasje Buitenlandse Zaken tot boardroom

Als oud-diplomaat weet Mout wat werkt in complexe omgevingen. Hij was als diplomaat jarenlang actief in het buitenland, waar hij leerde hoe cruciaal relationeel vakmanschap is in conflictsituaties. Nu pleit hij voor een herwaardering van die vaardigheden in de bestuurskamer, de vergaderzaal en op de werkvloer. “Je hoeft het niet eens te zijn met de ander, maar je moet wel in staat zijn je in hem te verplaatsen.” stelt Mout in zijn boek. Het relatietekort is daarmee niet alleen een pleidooi voor meer vriendelijkheid, maar ook voor professioneel relatiemanagement als serieuze strategie.

Falende diplomatie onder de loep

Het relatietekort is actueler dan ooit. In het boek plaatst Mout de Russische inval in Oekraïne in een diplomatiek perspectief dat zelden aan bod komt in de westerse media. Hij analyseert waarom het westen steken heeft laten vallen, welke rol wantrouwen en het negeren van relationele signalen spelen – en wat we daarvan kunnen leren, ook binnen organisaties.

Het relatietekort is een boek voor leiders, bestuurders, HR-managers, beleidsmakers en professionals die de menselijke kant van organiseren opnieuw willen leren zien – en hanteren. Mout beschrijft de strategische en organisatorische kanten van professioneel relatiebeheer, maar ook de praktische kanten, door uit te leggen hoe je goede relaties in de dagelijkse praktijk opbouwt en behoudt. 


Het relatietekort is beschikbaar vanaf 15 mei 2025. ISBN 9789461266613, paperback, prijs € 20, 144 pagina’s.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie