Duurzame festivals niet lang meer toekomstmuziek
Grote muziekfestivals kunnen een enorm beslag leggen op onze planeet. Er worden grote hoeveelheden energie verbruikt en CO2-uitstoot gerealiseerd. Niet alleen door generators voor licht, stroom en geluid, maar vooral ook door de bezoekers die met tienduizenden tegelijk naar het festivalterrein komen
Tekst: Irmine van der Geest
Waarom duurzamer?
Onderzoekers van Oxford University onderzochten de milieu-impact van vijfhonderd Britse festivals: zij registreerden een reusachtige hoeveelheid van 84.000 ton CO2-uitstoot per jaar. Duurzaamheidsinstantie A Greener Festival kon gelukkig uit onderzoek ook concluderen dat 48 procent van de muziekliefhebbers bereid is meer te betalen voor een duurzaam festival. Kansen liggen er dus genoeg. Maar om te verduurzamen en te innoveren moeten festivalorganisatoren en hun toeleveranciers de handen ineenslaan.
Nederland loopt achter
Nederland loopt wat dit betreft achter op landen als Engeland, Australië en Duitsland. Een van de duurzaamste festivals ter wereld en overall winnaar van a Greener Festival Award is het meerdaagse Croissant Neuf Summer Party - volledig gepowerd door zonne-energie en recycling van 95 procent van al het afval. Organisator Andy Hope: 'I am always surprised when events have to discuss these things as though it is some kind of new thinking, it's something we have done as a matter of routine since we started in 2007.'
Het Peats Ridge Festival gebruikt alleen composteerbaar bestek, borden en bekers, en afvalscheiding is uitgebreid met vele vrijwilligers die daarbij helpen. Er is alleen biologisch eten te verkrijgen en de gebruikte energie tijdens het vierdaagse festival is volledig gegenereerd uit biodiesel.
Festivals hebben grote economische impact
Een voorkomend misverstand is dat festivals louter worden geassocieerd met culturele happenings, iets waar volgens het kabinet op moet worden bezuinigd. Maar dat is niet het hele verhaal. Festivals hebben een behoorlijke economische impact en sommige festivals (zoals Sensation) zijn prachtige exportproducten. Zulke successen leiden tot bijzondere nieuwe kansen, zoals voor ID&T die in 2012 kantoren in New York en LA opende. Eind maart accepteerde het bedrijf een overnamebod van rond de 130 miljoen dollar van een Amerikaanse investeerder.
Tijd om te investeren!
In Nederland gebeurt er rondom duurzame festivals helaas nog te weinig. Festivals als Welcome to the Future, Indian Summer Festival, Into the Great Wide Open en Lowlands zijn wel al met duurzame initiatieven gestart, zoals het samenwerken met belangenorganisaties, gebruik van biologisch afbreekbare of herbruikbare bekers, stimuleren van kraanwatergebruik en elektrische pendeldiensten van en naar het festivalterrein. Maar het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Tijd dus om hierin te investeren!
Samen met organisatoren die meer willen doen met het structureel verduurzamen van hun festival gaat Syntens de komende tijd aan de slag om stappen in te zetten. In een kenniscluster Greener Festival NL werkt het aan de duurzaamheid van ieder individueel festival. Deelnemers zijn onder andere Indian Summer Festival, Breda Barst, Amsterdam Light Festival, Solar Festival, XO Live Festival en Maastricht Bruist. De eerste bijeenkomst vond plaats op 4 april, in een van de meest duurzame kantoorpanden van Nederland: de Bussumse Watertoren van Meeuwsen ten Hoopen.