Wat betekent het conceptregeerakkoord voor ondernemers en zelfstandigen?
'Bruggen slaan', ook voor ondernemers?

Wat betekent het conceptregeerakkoord voor ondernemers en zelfstandigen?

Redactie Baaz
VVD en PvdA zijn eruit en presenteerden gisteren een conceptregeerakkoord. Maar wat betekent het voor ondernemers en zelfstandigen? Wij polsen bij de belanghebbenden op dit gebied.

Het conceptregeerakkoord is nog geen dag uit als MKB-Nederland met een persbericht komt. 'Ondernemingsorganisaties gematigd positief over regeerakkoord', luidt de titel en daarmee is de toon gezet. Positief zijn de drie organisaties namens wie het bericht verstuurd werd (VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland) over 'de voortvarendheid waarmee structurele ingrepen in langslepende dossiers als woningmarkt, zorg, arbeidsmarkt en bestuurlijke herindeling worden aangepakt'. Zo besluiten de VVD en PvdA niet met de omstreden kilometerheffing te komen, de AOW-leeftijd sneller te verhogen, de inkomstenbelasting aan te passen ( het hoogste belastingtarief gaat van 52 procent naar 49 procent. De derde schijf gaat in 2014 van 42 naar 38 procent) en de lasten voor werkgevers te verzwaren door ze bijvoorbeeld meer premies te laten betalen en bedrijfssubsidies af te schaffen. Bovendien wordt er vanaf volgend jaar ook in de hypotheekrenteaftrek flink gesneden.

Tevreden

De drie organisaties melden tevreden te zijn dat de overheidsfinanciën op orde worden gebracht en het topsectorenbeleid wordt voortgezet. Dit beleid houdt in dat de uitgaven van de overheid aan het bedrijfslevenbeleid en de topsectoren drastisch wordt beperkt. Een greep uit de maatregelen die voor ondernemers van belang zijn, zijn het verhogen van het budget van de TKI-toeslag, de beperking van fiscale innovatieregelingen, het doorberekenen van kosten van toezicht AFM/DNB en het afschaffen PBO’s.

Kanttekeningen

Het 'gematigde' karakter van het oordeel van de drie partijen zit hem in het feit dat de organisaties niet kunnen leven met de voorgestelde quotering op het gebied van de arbeidsmarkt. Een alternatief hiervoor kunnen we verwachten, meldt het bericht. Aan de telefoon meldt Mieke Ripken van MKB-Nederland ons dat ze sowieso tegen quotering op de arbeidsmarkt is: 'sociale partners moeten daar onderling afspraken over kunnen maken. Van mij hoeft dit niet in de wet te worden vastgelegd, het is een zaak tussen werkgevers en werknemers'.

Verder meldt Mieke Ripken ons het te betreuren dat de minister Buitenlandse Handel niet onder het Ministerie van Economische Zaken valt, maar wordt ondergebracht bij Ontwikkelingssamenwerking. Ook over de WW valt nog verder na te denken, vertelt ze ons. 'Ik ben voor het MKB wel blij dat de definitieve toets gehandhaafd blijft, maar wat ik verder van de maatregelen op het gebied van de WW vindt, moet ik nog nadenken.'

Afwachten

Ook andere organisaties hebben nog geen reactie paraat. Zo meldt Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen ons dat ze nog niet de tijd heeft gehad om het conceptregeerakkoord door te spitten. Een gefundeerde mening van haar kant volgt dus nog, maar ze wil wel alvast haar persoonlijk visie kwijt: 'de voortvarendheid waardeer ik; er zijn moeilijke besluiten genomen waar grote weerstand tegen bestaat. Verder lijkt het nieuwe kabinet mij een fris team met jonge mensen. Niet alle plannen zullen aansluiten op onze visie, maar het is ook een kwestie van afwachten hoe het uitpakt.'

Johan Marrink van ZZP Nederland vraagt ook om meer tijd. Hij vindt het te vroeg om iets te zeggen, maar belooft ons later een reactie waarin de winstbox ongetwijfeld een rol gaat spelen.

We houden je op de hoogte!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie