De Eerlijke Bankwijzer helpt ondernemers duurzaam ondernemen
Hoe duurzaam is jouw bank?

De Eerlijke Bankwijzer helpt ondernemers duurzaam ondernemen

Redactie Baaz

Houd je er als ondernemer een duurzame visie op na, dan wil je het liefst in zee gaan met een bank die net als jij bijdraagt aan een duurzame wereld. Maar welke bank doet dat en hoe weet je of de groene beloftes van een bank wel echt zo groen zijn?

Sinds 2009 worden elf Nederlandse banken onderworpen aan een kritische duurzaamheidtest. De Eerlijke Bankwijzer maakt de resultaten daarvan openbaar. Handig als je als ondernemer je duurzaamheidbeleid wilt aanscherpen, vertelt de initiatiefnemer.

De Eerlijke Bankwijzer helpt je inzicht te krijgen in de opvattingen en werkwijze van elf Nederlandse banken. De Wijzer is een gezamenlijk initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV Mondiaal, Dierenbescherming en IKV Pax Christi. Sinds 2009 monitort zij het financierings- en investeringsbeleid van elf Nederlandse banken op thema’s als mensenrechten, klimaatverandering, wapens, dierenwelzijn en bonusbeleid.

Selecteer de banken waarvan je wilt weten hoe duurzaam het beleid is

Core-business

Nadat Zembla in 2007 een programmareeks uitzond over Nederlandse investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij omstreden wapenproductie sloegen de initiatiefnemers de handen ineen en kwamen in actie. Het werd hoogtijd dat banken eens maatschappelijk verantwoord gingen ondernemen.

Met het project willen de initiatiefnemers namelijk meer dan alleen inzicht bieden in wat banken allemaal uitspoken in hun investeringsbeleid. ‘Het uiteindelijke doel is verduurzaming van de bankensector met behulp van de consument’, vertelt Willemijn de Iongh, beleidsadviseur MVO Oxfam Novib. ‘Hiermee wil de Eerlijke Bankwijzer vooral bereiken dat banken hun invloed aanwenden om bedrijven en overheden te verduurzamen. Het draait om het verduurzamen van de core-business van bankgroepen: hun investeringsbeleid.’

Ondernemers

Volgens Willemijn de Iongh kunnen ondernemers veel hebben aan de Eerlijke Bankwijzer. Het mvo-beleid dat de Bankwijzer promoot geldt namelijk voor de hele financiële sector. ‘Je kunt het zien als een soort tool waarbij de criteria van de Eerlijke Bankwijzer kunnen helpen bij het opzetten van een duurzaamheidsbeleid voor de lange termijn.’ Behalve de website hebben de initiatiefnemers ook een  gratis app ontwikkeld waarop je precies kunt zien hoe duurzaam jouw bank is.

Wil je serieuze stappen nemen om jouw onderneming maatschappelijk verantwoord te maken? Dan is een bezoekje aan de Eerlijke Bankwijzer zeker de moeite waard. Veel meer over dit onderwerp lees je in de komende editie van Baaz waarin extra aandacht wordt besteed aan duurzaam ondernemen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie