Steve Jobs' inspiratiebron: Edwin Land
Een van de grote voorbeelden van Steve Jobs was Edwin Land, de uitvinder van de polaroidcamera. Als je de carrières van beide uitvinders naast elkaar legt, wordt duidelijk dat ze erg veel van elkaar weg hadden.
Edwin Land bracht in 1948 zijn eerste polaroidcamera op de markt. De aanleiding? Zijn dochter van drie vroeg waarom foto's niet direct klaar waren als je ze had genomen. Hij zou uiteindelijk uitgroeien tot een iconische uitvinder. Zo stond hij als enige scheikundige op de voorpagina's van Time en Life, de bekende Amerikaanse tijdschriften. Instant fotografie was in die tijd een uitvinding die diepe indruk maakte.
Steve Jobs, vorige week overleden, was een groot bewonderaar van Land. Uit een artikel van The New York Times blijkt dat ze ook veel van elkaar weg hadden. Ze maakten allebei geen studie af, maar compenseerden dit door een uniek gevoel voor design te ontwikkelen. Jobs en Land creëerden beide een miljardenbedrijf, wat ze strak beschermden met patenten. Zo heeft Land na Edison de meeste Amerikaanse octrooien op zijn naam.
Zowel Jobs als Land gaven graag dramatische introducties van nieuwe producten. Deze demonstraties waren uniek. Daarnaast waren ze allebei genoodzaakt om hun eigen bedrijf te verlaten na een mislukt project: bij Jobs was dit het project Lisa, bij Land het Polavision-project.
Maar de grootste gelijkenis ligt op het gebied van productontwikkeling. Ze hielden niet van marktonderzoeken, want, zoals Jobs zei: de klant weet niet wat hij wil. Je moet de consument een product laten zien, want dan beseft hij pas wat hij wil. Land had eenzelfde motto: marktonderzoek doe je als je product niet goed genoeg is.
Beide uitvinders hebben elkaar een paar keer ontmoet. Uit deze ontmoetingen bleek dat ze producten op dezelfde manier ontwikkelden: ze zagen het product in het geheel voor zich. Het enige probleem? Het moest nog gemaakt worden. De rest is uiteindelijk geschiedenis.