DNB sneller in actie bij probleembanken
Na de economische crisis, waarbij onder meer IJslandse bank Icesave en de DSB Bank failliet gingen, zijn de regels om in te grijpen bij zwakke banken door de DNB al verscherpt. Volgens het CPB zou er nu een bindend raamwerk moeten komen, waardoor de toezichthouder wordt gedwongen om sneller in te grijpen.
Op dit moment is het beleid van banktoezichthouders te veel afhankelijk van prikkels in plaats van bindende regels, zo vinden de onderzoekers. Dit vergroot de kans dat zij te laat ingrijpen wanneer een bank in zwaar weer dreigt te komen. Om de kosten te beperken zijn de maatregelen in de eerste fase van deze ladder het stoppen van dividenduitkeringen, het verplicht uitgeven van nieuwe aandelenkapitaal, of het uitstellen van bonussen.
De onderzoekers baseren hun rapport op de situatie in de Verenigde Staten, waar de regels over ingrijpen minder vrijblijvend zijn dan in Nederland. Zo is de marktwaarde van het eigen vermogen van een bank een goede indicator om het beleid op te baseren, aldus het CPB.