Milieugevaar: 'Stop de laagenergielampen'
De Europese Unie heeft hiervoor een gefaseerd verbod ingesteld, waarmee de 'peertjes' halverewege dit decennium geheel verdwenen moeten zijn. Maar als het nu aan Duitse europarlementariërs ligt, gaat dat verbod op de helling.
De Duitsers zijn niet de enigen die zich zorgen maken. Ook in Scandinavië is er ongerustheid. Want als een laagenergielamp zodanig kapotgaat dat de inhoud naar buiten komt, is dit gevaarlijk voor mens, dier en plant. Met name milieubewuste ouders met kinderen maken zich ongerust. De opruimaanwijzingen zijn zo ingrijpend dat een normaal bedrijf daar nooit aan kan beginnen.
Uiterste zorg
Laagenergielampen die breken, moeten met uiterste zorg worden geruimd, zo blijkt uit een bericht van de Zweedse milieu-overheden. Met het vermijden van direct contact door het dragen van de juiste handschoenen kunnen de grootste stukken worden geruimd.
Daarna moeten de kleinere stukjes en de omgeving van waar de lamp is gebroken met een vochtige doek worden schoongemaakt. Zowel de lampresten als de vochtige doek en eventueel de handschoenen moeten direct bij het milieugevaarlijk afval worden gedaan. Onder geen beding mag er worden gestofzuigd en de ruimte moet drie uur worden gelucht.
Ledverlichting
Voor bedrijven zijn zulke werkwijzen natuurlijk helemaal onbegonnen werk. Gelukkig zijn er ook laagenergielampen die minder gevaar opleveren. Ledverlichting vergt geen rigoreuze maatregelen en ledlampen zouden volgens meerdere tests de langste levensduur hebben.
Volgens Kompak uit Etten-Leur schelen leds ook veel geld. Het bedrijf opende vorige jaar Nederlands eerste fabriek die geheel met leds wordt verlicht. De 100.000 lampen zouden op jaarbasis een bezuiniging opleveren van 200.000 kWh aan stroom en de effect op het klimaat met 135.000 kilo CO2 verminderen. Financieel scheelt het Kompak op jaarbasis 35.000 euro.