Noodpakket voor flexwerkers: redding voor nulurencontracten

Noodpakket voor flexwerkers: redding voor nulurencontracten

Redactie Baaz

Vorige week bevond de gigantische groep van Nederlandse flexwerkers zich in gevaarlijke wateren. Dit blijft het geval. Dus is het voor hen bedoelde noodpakket uitgebreid. Ditmaal om medewerkers met een flexcontract te ondersteunen bij het overleven van de crisis. De regeling gaat in de komende dagen van start en bestaat uit honderden miljoenen.

Het idee om de flexwerkers te helpen kwam van de PvdA. Het AD meldt dat de partij erin is geslaagd om voor dit voorstel een coalitie te vormen.
Omdat GroenLinks ook tekent, moet de minister van Sociale Zaken (Wouter Koolmees) een ‘tijdelijke, uitvoerbare regeling’ in werking zetten. De regeling is alleen geldig voor flexwerkers die sinds 1 maart zonder werk zitten en geen recht hebben op een uitkering. 

Vergeten groep

Degenen die gebruik mogen maken van deze regeling zullen vooral uitzend- of oproepkrachten zijn. Vele flexwerkers hebben al geprobeerd om een bijstandsuitkering aan te vragen, maar dit is een stuk lastiger dan je zou denken. Als je een partner hebt die wel genoeg inkomen heeft ben je al niet gekwalificeerd voor een bijstandsuitkering, ongeacht corona-omstandigheden. Vandaar de noodregeling. 

Er worden op dit moment heel veel medewerkers met een flexcontract op straat gezet. Volgens vakbond FNV zijn er 425.000 mensen die met een oproep- en nul-urencontract werken. Het totaalaantal flexwerkers bestaat bovendien uit een aanvullende 227.600 uitzendkrachten. Hoeveel van hen zonder baan zullen komen te zitten, is op het moment van schrijven speculatie. Toch staan velen, ook nu, op straat. KLM heeft aangekondigd dat er tijdens de coronacrisis 2000 banen verloren zullen gaan.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie