Ondanks alles zzp'er blijer dan loonslaaf
Meerdere keren per jaar belastingaangifte, geen FNV, geen pensioen. En dan hebben we het niet eens over de inkomstenbelasting die ingewikkeld kan zijn. Om nog maar te zwijgen over het risico op armoede. En toch zijn zzp'ers blije mensen. Wat is dat toch met die freelancers?
Freelancers zijn gelukkiger dan werknemers. Dat blijkt uit recent onderzoek van de aanbieder van een online boekhoudtool. Fulltime ZZP’ers beoordelen hun werksituatie gemiddeld met een 7,9. Een derde geeft zelfs een 9 of hoger.
Gelukkiger, meer plezier en minder stress
Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend ZZP’ers en werknemers in loondienst. ZZP’ers laten zien op alle onderdelen tevredener te zijn met hun werksituatie, ze zeggen:
- vaker gelukkig te zijn met hun werk (85% tegenover 71%)
- vaker dagelijks plezier te beleven (83% tegenover 74%)
- minder stress te ervaren (28% tegenover 39%)
- trotser op het werk dat zij doen (86% tegenover 73%)
Overall beoordelen ze hun werksituatie dan ook met een 7,8 tegenover een gemiddeld rapportcijfer van een 7,4 van werknemers in loondienst. De cijfers laten daarnaast zien dat 81% het onwaarschijnlijk acht ooit weer terug te gaan in dienstverband. Nog eens 13% van de werknemers in loondienst overweegt serieus een stap naar het zzp-schap.
Jochem Baars, oprichter van Tellow: “De geluiden rondom ZZP’ers zijn in het verleden vaker negatief dan positief geweest. Dit terwijl zzp’ers juist trots zijn op hun leven als zelfstandige en het vrijwillige ZZP-schap in trek is. De resultaten van het onderzoek spreken voor zich.’’
ZZP’ers hebben vaker een droombaan
Hoewel ZZP’ers minder vakantiedagen nemen dan werknemers in loondienst, geeft ruim 55% aan een droombaan hebben. Bij werknemers in loondienst is dit slechts 32%.
De liefde voor het vak, de uitdaging en het beter kunnen combineren van werk en privé worden door ongeveer een kwart van de ZZP’ers als andere redenen genoemd om als zelfstandige aan de slag te gaan.
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Tellow in april 2018 onder 1.038 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Bij de selectie van respondenten is gebruik gemaakt van een gelijke verdeling tussen zzp’ers en werknemers in loondienst.
Link naar het onderzoek
Bekijk hier het volledige onderzoek met alle 14 vragen.
Belasting als staatssteun
Het onderzoek gaat voorbij aan de opmerkelijke uitkomst van een onderzoek dat EenVandaag twee jaar geleden liet uitvoeren. Daaruit onstond een paradoxaal beeld van de inkomstenbelasting als steun voor de ZZP'er.
Het onderzoek liet zien dat meer dan de helft (55 procent) van de zzp'ers niet kan zonder de zelfstandigenaftrek.
Met die aftrek hoeven freelancers over de eerste zevenduizend euro die ze verdienen geen belasting te betalen. In 2016 keek de Sociaal Economische Raad, in opdracht van het kabinet, of dit voordeel nog moet blijven.
Dit is wat het FNV daarvan vond (vindt):
Ton Heerts, FNV-voorzitter:
'Het is een vorm van staatssteun geworden om de loonkosten te drukken', zegt hij tegen EenVandaag. Vier op de tien zelfstandigen maakt zich zorgen of ze dit jaar wel genoeg verdienen om van rond te komen, zo blijkt uit cijfers van EenVandaag.
Pensioen ZZP
Heerst gaf toen aan dat de aftrek de tarieven van de zzp'er drukt. Wat weer gevolgen voor het pensioen van de freelancer heeft. Al in 2012 schreeft Baaz over Zelfstandigen Zonder Pensioen.