Ondernemingen gaan massaal over de kop
Voor wie droge cijfers niet zoveel zeggen, 4112 failliet verklaarde ondernemingen komt neer op 26 procent meer faillissementen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als consequentie stijgt ook het banenverlies aanzienlijk: met 28 procent.
Waar vallen de klappen?
Het zijn vooral de financiële holdings die moesten opdoeken. Binnen deze branche gingen 495 bedrijven failliet. Op nummer twee komt de utiliteitsbouw, waar 230 ondernemingen over de kop gingen, en de organisatie- en adviesbureaus is met tachtig ondernemingen de hekkensluiter van de top drie. Op provincieschaal staat Zuid-Holland aan kop, daar vielen 830 ondernemingen om, gevolgd door Brabant (624 ondernemingen) en Noord-Holland (585 ondernemingen).
Groot of klein?
Zowel de grote als kleine bedrijven hadden te kampen met faillissementen het afgelopen half jaar. Bij de eenmanszaken waren er 577 bedrijven die hun deuren moesten sluiten, van de groep bedrijven met meer dan honderd werknemers waren dat er 17 en van de ondernemingen met een werknemersaantal tussen de 50 en 99, 52.
Starters?
Het economische klimaat mag dan niet heel gunstig zijn, het weerhoudt mensen er niet van een eigen bedrijf uit de grond te stampen. De afgelopen zes maanden kreeg de Kamer van Koophandel 69.822 nieuwe inschrijvingen van startende ondernemers en dat is slechts drie procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.