Onderzoek tado°: Woningen koelen minder snel af door goede isolatie, met slapeloze nachten tot gevolg
tado°, expert op het gebied van energiebeheer voor woningen, heeft een onderzoek uitgevoerd onder meer dan 100.000 Nederlandse woningen. Hieruit blijkt dat er ons land in de zomer van 2023 drie aanhoudende perioden waren waarin de binnentemperatuur in de nacht hoger was dan 24°C. Het hoogtepunt was een hittegolf van een hele week in september, waarbij het in één nacht zelfs gemiddeld 25,6°C was. Uit onderzoek van Sleep Charity[1] blijkt dat je al slapeloze nachten kunt hebben als de buitentemperatuur overdag slechts boven de 20°C is gestegen. De gemiddelde temperatuur hoeft overdag dus niet heel hoog te zijn om een slechte nachtrust te veroorzaken. Volgens de Copernicus Climate Change Service (C3S) was vorige week maandag gemiddeld genomen de warmste dag ooit gemeten in de recente geschiedenis van de aarde[2]. Ook de aankomende weersvoorspellingen zien er warm uit. Het is dus goed om te weten hoe je je huis koel houdt voor onder meer een goede nachtrust.
Woningen koelen minder snel af
Hoewel er op één dag grote verschillen kunnen zijn tussen hoge en lage buitentemperaturen, zorgt de goede isolatie van woningen voor een veel stabielere binnentemperatuur – waardoor de warmte niet afneemt en de zomernachten oncomfortabel zijn. Dit veroorzaakt een rimpeleffect zoals te zien is in de grafiek (download deze voor een interactieve grafiek zie beneden).
Verband tussen temperatuur en nachtrust
Temperatuur speelt een grote rol bij een goede nachtrust. Sleep Charity zegt dat de ideale temperatuur voor een slaapkamer tussen de 16°C en 18°C ligt[1]. Het lichaam koelt ‘s avonds af, wat het signaal is om je voor te bereiden om te gaan slapen – dit is waarom we het lastig vinden om in slaap te vallen als het te warm is. Studies hebben laten zien dat hogere temperaturen in de nacht het schema van het lichaam onderbreken, wat leidt tot meer rusteloosheid, minder diep slapen en minder REM (rapid eye movement, snelle oogbewegingen).
Christian Deilmann, CPO en medeoprichter van tado°, zegt: "We kijken allemaal uit naar dagen met warme temperaturen, binnen redelijke grenzen. Maar het is verrassend hoe een gemiddelde temperatuur van iets meer dan 23°C woningen zodanig verwarmt, dat je ‘s nachts niet goed kunt slapen. Doordat onze huizen zo zijn gebouwd dat de temperatuur niet piekt of daalt zoals buiten, zagen we zelfs nachten waarin het binnen meer dan 24°C was, wanneer de buitentemperatuur overdag slechts ongeveer 22°C was."
Oplossingen om je huis koel te houden
Hij vervolgt: "We besteden allemaal veel aandacht aan de verwarmingssystemen van onze huizen en proberen ons energieverbruik te verminderen, maar minder aandacht aan het koel houden ervan. Airconditioning is de voor de hand liggende optie. Met tado°’s Smart AC Control kunnen klanten hun energieverbruik en de rekening verminderen. Er zijn natuurlijk veel manieren om ‘s nachts koel te blijven, maar onze data laten zien dat mensen zich bewust moeten zijn van de verrassend lage gemiddelde temperaturen die al kunnen zorgen voor een slechte nachtrust, zodat ze zich kunnen voorbereiden om een goede nachtrust te hebben."
Een slimme aircobediening helpt mensen om airconditioners efficiënter te gebruiken om zowel het energieverbruik als de kosten te verlagen. Dankzij schema’s en slimme functies zoals automatische aan- en afwezigheidsdetectie via geolocatie en openraamdetectie, koelt de tado° slimme aircobediening het huis alleen wanneer dat nodig is. Bovendien draagt het bij aan een energiebesparing van gemiddeld 22%[3].
Deilmann legt uit: "In extreme hitte is een koel huis een basisbehoefte. Nu we elke zomer recordtemperaturen bereiken, is het gebruik van een airco vaak de enige manier om koel, gezond en productief te blijven. Maar het verhoogt ook de uitgaven aan energie. Eén manier om het energieverbruik onder controle te houden, is door het intelligent te beheren met oplossingen zoals de tado° Smart AC control."
8 tips om beter te slapen tijdens een hittegolf
Leg voordat je gaat slapen je kussensloop of sokken in de koelkast om ze af te koelen
Neem een koele – geen koude – douche om je lichaamstemperatuur te verlagen
Zorg voor airconditioning. We focussen veel op het verwarmen van onze huizen, dus waarom ook niet op koelen?
Als je geen airconditioning hebt, gebruik dan een ventilator en zet een bakje met ijsblokjes ervoor om de lucht die dit verspreidt af te koelen.
Blijf gehydrateerd. Overdag tijdens een hittegolf is water drinken een must, maar het helpt je ook om in slaap te vallen.
Maak het huis koeler op het heetst van de dag door de gordijnen en jaloezieën dicht te doen als de temperatuur begint te stijgen.
Gebruik licht beddengoed of alleen de lakens.
Vul je kruik met ijskoud water.