Online marktplaats refurbed slaat nieuwe weg in met vernieuwde duurzaamheidsstrategie

Online marktplaats refurbed slaat nieuwe weg in met vernieuwde duurzaamheidsstrategie

Redactie Baaz

Refurbed, online marktplaats voor refurbished producten, heeft een nieuwe duurzaamheidsstrategie. Sinds de oprichting in 2017 plant het bedrijf bij iedere verkoop een boom, om zo bij te dragen aan milieu- en klimaatbescherming. Deze aanpak heeft geresulteerd in het aanplanten van 6,5 miljoen bomen via onder meer de NGO Eden Reforestation Projects. Om de impact op lange termijn te vergroten breidt refurbed nu haar duurzaamheidsstrategie uit met drie milieuprojecten, ieder op een thema dat aansluit bij refurbished producten: CO2-reductie, e-waste recycling en landschapsherstel. Klanten kunnen vanaf nu bij iedere aankoop kiezen aan welk project zij willen bijdragen. Refurbed is voor deze stap samenwerkingen aangegaan met verschillende partners.

Nieuwe kijk op impact maken

Sinds de oprichting in 2017 levert refurbed een positieve bijdrage aan wereldwijde milieu- en klimaatbescherming door een duurzaam alternatief te bieden voor elektronische apparaten. Met refurbished producten, zoals smartphones en laptops, kan gemiddeld 80% CO2, 73% elektronisch afval en 90% water worden bespaard in vergelijking met nieuwe producten.

Peter Windischhofer, medeoprichter refurbed: “We hebben de afgelopen jaren veel geleerd en één van de inzichten is dat we een stap verder moeten gaan. Het inzicht dat bomen planten niet alleen gaat om het vastleggen van CO2, maar ook om de vele andere voordelen, zoals het tegengaan van ontbossing, verwoestijning en bodemerosie, was voor ons een belangrijke stap. Maar, belangrijker nog, we zagen in dat er innovatievere methoden nodig zijn om klimaatverandering aan te pakken. Dit inzicht heeft ons ertoe aangezet ons portfolio te verbreden, waarmee we onze impact als bedrijf willen vergroten. We hopen hiermee ook andere bedrijven te inspireren hun duurzaamheidsdoelstellingen nog eens onder de loep te nemen en te verbeteren waar nodig.”

Nieuwe samenwerkingen

De nieuwe duurzaamheidsstrategie van refurbed richt zich op het financieren van projecten en activiteiten met een grote impact op het op het gebied van de circulaire economie: (1) landschapsherstel, (2) recycling van e-waste en (3) CO2-reductie. Deze onderwerpen sluiten naadloos aan bij de missie van refurbed om de levensduur van producten te verlengen, grondstoffen en water te besparen en de productie van e-waste en CO2 te verminderen.

Refurbed gaat vanaf nu samenwerken met:

Patch en Carbony , twee milieuorganisaties die zich inzetten voor koolstofverwijdering uit de atmosfeer en de oceanen. Deze bedrijven zetten innovatieve technologieën – zoals het omzetten van CO2 in steen of houtskool, of het opslaan van CO2 in oceanen met behulp van kelpwouden – in om CO2-uitstoot op grote schaal te verwijderen en te neutraliseren.

Het door Nederlander Stefan de Linde opgerichte softwarebedrijf Minimise , dat zich inzet voor het recyclen van elektronisch afval op een verantwoorde manier. Dit doen zij door samen te werken met lokale recyclingcentra en gemeenschappen in Ghana. Hierdoor kunnen niet alleen waardevolle materialen als goud, zilver, koper en palladium terug worden gewonnen, maar ook de schadelijke gevolgen voor het milieu en de gezondheid die worden veroorzaakt door onjuiste verwijdering, aanzienlijk worden verminderd. In samenwerking met Minimise kan refurbed dit jaar 50.000 mobiele telefoons inzamelen en verantwoord laten recyclen. Dit staat gelijk aan: 2.600 kilo elektronisch afval en de terugwinning van 240 gram goud, 1,24 kilo zilver en 212 gram koper.

Myclimate, dat zich richt op landschapsherstel door bossen te beschermen en ecosystemen te herstellen en creëren. Ze werken daarbij altijd nauw samen met de lokale gemeenschappen van het desbetreffende gebied. Met de gezamenlijke inzet van Myclimate en refurbed kan in 2024 voor bijna 8.000 ton aan CO2 worden bespaard.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie