Optimistische Vooruitzichten voor MKB: Analyse van Economische Trends en Bedrijfsveerkracht

Optimistische Vooruitzichten voor MKB: Analyse van Economische Trends en Bedrijfsveerkracht

Redactie Baaz

Inzichten van Experian over 2023: mkb’s in de zakelijke dienstverlening en consumentensector gedragen zich weer als ‘vanouds’ ondanks huidige economische uitdagingen en drie turbulente jaren 

Sectorale Herstelpatronen in het MKB

De vooruitzichten voor het mkb over de komende 18 maanden zijn optimistisch, zo melden analisten van Experian vandaag. De Nederlandse economie telde, volgens het Jaarbericht Staat van het mkb 2022 van het CBS, 250 duizend micro-ondernemingen, 46.000 kleine ondernemingen en bijna 10.000 middelgrote ondernemingen. Samen vormen zij een aanzienlijk deel van de operationele bedrijven in het land. Nederlandse kleine bedrijven met 50 of minder werknemers in uiteenlopende sectoren tonen een grote mate van veerkracht. Dit ondanks zorgen rondom stijgende energiekosten, inflatie en de naweeën van het herstel na de pandemie. In eerdere analyses van Experian werden nog zorgen geuit over het herstelvermogen van de mkb-sector na sluitingen en verstoringen van de bedrijfsvoering tussen 2020 en 2022. De consumentensectoren tonen het sterkste herstel, maar in een aantal sectoren voorspelt het bedrijf dat het wanbetalings- en faillissementrisico toeneemt.  

Het verwachte kredietverzuimrisico voor consumentensectoren, zoals horeca, leisure, detailhandel en vastgoed is terug op het niveau van voor de pandemie. Bedrijfsgerichte diensten, waar de gezondheidszorg, uitgeverijen en financiële instellingen onder vallen, zijn ook bijna terug op het niveau van voor 2020. Hoewel er in heel het land nog steeds faillissementen en insolventies worden gemeld, is Experian van mening dat dit een kortetermijneffect is. Experian verwacht de komende achttien maanden een algemene stabiliteit en normale risicofactoren in de sectoren waar de meeste mkb’s opereren.  

In tegenstelling tot het goede nieuws rondom de mkb’s in de consumentensectoren, zien secundaire bedrijfstakken, waaronder landbouw, bouw en energie (in dit geval geclassificeerd als middelgrote en kleine energiemakelaars) vallen, een stijging in het kredietverzuimrisico. Voor mkb’s in deze sectoren ligt het kredietverzuimrisico dichter bij het niveau op het hoogtepunt van de pandemie, ondanks eerdere berichtgeving over herstel begin dit jaar. Disruptie van de supply chain en de stijgende energiekosten hebben waarschijnlijk eeen impact op de bedrijfsvoering van ondernemingen binnen de bouw- en landbouwsector. Onderzoek van PwC Nederland toont aan dat Nederlandse landbouw- en veeboeren de grootste stijging in productiekosten ervaren binnen de Europese Unie (EU).  

Optimaliseren van Kredietverstrekking: Toekomstgericht Data-inzicht en Financiële Stabiliteit

“De afgelopen drie jaar voorspelden onze vooruitzichten een sterke toename van het risico op wanbetaling voor Nederlandse mkb’ers. Deze voorspelling werd versterkt door het feit dat het mkb eind 2022 geen overheidsfinanciering meer zou ontvangen. Maar, veel van deze bedrijven tonen een ongelooflijke veerkracht ondanks de economische uitdagingen, stijgende energieprijzen en inflatie”, zegt Herman Peeters, Principal Consultant bij Experian Nederland. “Het is voor kredietverstrekkers cruciaal dat zij toegang hebben tot uitgebreide gegevens, die een realistisch beeld geven over de mkb-sector in de komende maanden en jaren, om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Hoewel we horen dat het aantal faillissementen en vrijwillige bedrijfsbeëindigingen dit kwartaal stijgt, zijn we nog lang niet bij het faillissementsniveau van voor de pandemie. Maar de vooruitzichten richting 2024 zijn voor de mkb-sector vrij optimistisch.” 

De kredietverzuimrisico-analyse van Experian werd binnen het mkb uitgevoerd met behulp van realtime Web Data Insights die de vooruitzichten over de komende achttien maanden tonen en een beoordeling van economische factoren. Er werden zowel stijgingen als dalingen van het risico in specifieke sectoren gemeten, wat een algemene afstemming toont met andere gegevensbronnen zoals het CBS. Kredietverstrekkers krijgen meer inzicht in de financiële situatie van mkb-bedrijven door verantwoord verzamelde data te gebruiken en te begrijpen. In de producten van Experian wordt dit gedaan door het toepassen van realtime data-inzichten en deze te vergelijken met traditionele, historische kredietgegevens. Dit creëert een nauwkeuriger beeld voor kredietverstrekkers, waardoor zij risico’s tijdig kunnen beoordelen. Dit draagt uiteindelijk bij aan een verantwoorde kredietverstrekking.  

Over Experian 

Experian is de grootste leverancier van informatiediensten ter wereld. Tijdens belangrijke momenten in het leven, zoals het kopen van een huis of auto, het sturen van een kind naar de universiteit, of het laten groeien van een bedrijf door nieuwe klanten te bereiken, geven we consumenten en onze klanten het vertrouwen om hun gegevens te beheren. We helpen individuen om financiële controle te nemen en toegang te krijgen tot financiële diensten, bedrijven om slimme beslissingen te nemen en te groeien, leners om verantwoordelijker te lenen, en organisaties om identiteitsfraude en misdaad te voorkomen. 

We hebben 22.000 mensen in dienst in 32 landen en we investeren elke dag in nieuwe technologieën, getalenteerde mensen en innovatie om al onze klanten in staat te stellen elke kans te maximaliseren. Met het hoofdkantoor in Dublin, Ierland, staan we genoteerd aan de London Stock Exchange (EXPN) en zijn we een onderdeel van de FTSE 100 Index. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie