Risico op beroerte neemt fors toe bij lange werkweek
Een werkweek van 55 uur? Daar draaien de meeste ondernemers hun hand niet voor om. Toch lijkt het nu slim om deze praktijk nog eens kritisch te beoordelen. Medisch wetenschapsblad The Lancet heeft de resultaten van een onderzoek van University College Londen gepubliceerd waaruit blijkt dat je tot 33 procent meer risico loopt op een beroerte bij een werkweek van 55 uur of meer. Voor het onderzoek werden gegevens vergeleken van studies uit Europa, de VS en Australië onder in totaal 603.838 mannen en vrouwen. Deze groep werd gemiddeld 8,5 jaar gevolgd en de resultaten liegen er niet om.
Beroertes en hart- en vaatziekten
Mensen met werkweken van 55 uur of meer maken volgens het onderzoek gemiddeld 13 procent meer kans op hartziekten dan mensen die 35 tot 40 uur werken. Hetzelfde gaat op voor beroertes, waar het risico zelfs met 33 procent toeneemt bij een werkweek van 55 uur of meer. Volgens de onderzoekers neemt het risico daarnaast nog eens toe naarmate je langer werkt. De onderzoekers sloten andere factoren als roken, alcoholconsumptie, beweging en zaken als hoge bloeddruk en cholesterol uit, maar zijn nog aan het kijken hoe het verband tussen veel werken en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten precies in elkaar steekt. Ze vermoeden dat stress en de ongezondere levensstijl van mensen die veel overwerken absoluut een rol spelen.
Weinig Nederlanders
Overigens blijkt uit cijfers van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) dat ons land het laagste percentage werkenden kent dat meer dan 50 uur per week aan de slag is. Volgens de officiële cijfers zou dit slechts minder dan 1 procent van de Nederlanders betreffen, maar er zullen heel wat ondernemers zijn die deze cijfers niet onderschrijven.