Robotisering in het mkb? Yes please!
De angst voor robots is onterecht.

Robotisering in het mkb? Yes please!

Redactie Baaz
De Terminator- en Matrix-films hebben alles verpest wat maar met kunstmatige intelligentie en robots te maken heeft. De angst voor robots die menselijke taken steeds meer overnemen, groeit. Onterecht, want robots kunnen veel betekenen voor bedrijven, ook in het mkb.

In Japan opende in 2015 Henn-na, het allereerste robothotel ter wereld. 99 procent van de werknemers is mechanisch. Van de medewerkers achter de receptie tot het hulpje in de hotelkamer, het zijn allemaal robots. Wat ontbreekt is de menselijke warmte, maar daar komt wel een hoop efficiëntie voor terug.

Verkeerd denken

Hoewel de meeste mensen wel de voordelen inzien van robots zoals in hotel Henn-na, worden de voordelen meteen aan de kant geschoven voor de angst die de boventoon voert met betrekking tot robots. Zo zouden ze plekken innemen van menselijke werknemers, waardoor het banentekort oploopt, zijn ze onbetrouwbaar en mist vooral de al eerder genoemde menselijke warmte. Hoewel dat laatste klopt, denken we verkeerd over robots. Een robot kan gebouwd worden zoals we zelf willen en kan daarom ook alle taken uitvoeren die we de robot geven, alleen als de bouw en programmering van de robot dat toestaat, natuurlijk.

Een robot als werknemer

Dat een robot als werknemer verrijkend kan zijn binnen een organisatie bewijst Cargill. Het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van producten en services voor diverse markten, met name op agrarisch en farmaceutisch gebied. In 2013 had het bedrijf last van een enorm personeelsverloop in de Cargill-fabriek in New Richland, Minnesota.

De reden? Het opzakken van producten, wat werd gedaan met een complexe, door mensen bestuurde machine. Het was lastig de machine onder controle te krijgen en uiteindelijk bleek het werk bijzonder repetitief en saai. Dus gingen mensen zo snel ze konden op zoek naar een andere positie in het bedrijf of zelfs een andere baan.

John Jones, procestechnologieleider bij Cargill, besloot hier iets aan te doen. Samen met Luke Reynolds, teamleider bij Cargill en een machineleverancier in Minneapolis, ontwikkelden ze ERMA, afkorting voor Economic Robotic Mechanical Assembler. Deze robot deed 24 uur per dag, zeven dagen per week niets anders dan het vervelende werk wat daarvoor door mensen gedaan werd. Het resultaat? De werknemerstevredenheid steeg samen met de productiviteit, terwijl downtime van het productieproces werd teruggedrongen.

Beveiliging

ERMA is geschikt voor productiewerk op grote schaal, maar hoe zit het met andersoortige mechanische medewerkers? Het Nederlandse Robot Security Systems in Den Haag ontwikkelde SAM. Het is een afkorting voor Secure Autonome Mobile en werkt als een intelligente security-oplossing. SAM controleert en registreert menselijke beweging terwijl het autonoom gebieden en gebouwen kan beveiligen. De robot is te integreren binnen een bestaande beveiligingsinfrastructuur en kan aangesloten worden op een monitoringsysteem. Hij ontwijkt obstakels en kan voorzien worden van allerhande sensoren om rook of gifstoff en op te merken. Ook is de robot uitgerust met een RFID-lezer, die gebruikt kan worden om mensen om hun identiteitskaart te vragen als SAM iemand opmerkt.

Gastvrijheid

Voor organisaties die op zoek zijn naar een meer menselijke robot, is Pepper een goede oplossing. Deze robot, ontwikkeld door Aldebaran, herkent menselijke emotie en stemt daar zijn gedrag op af. Dit is effectief, want in Japan wordt de robot al volop ingezet in winkels van bijvoorbeeld Nestlé, om bezoekers te informeren over nieuwe producten. Ook de zorg heeft baat bij menselijke robots. De grotere broer van Pepper, Romeo, is 140 centimeter groot en is ontwikkeld om oudere mensen te ondersteunen in hun dagelijkse leven. Hij opent deuren, kan de trap op lopen en objecten oppakken.

Een dergelijke robot kan daarnaast natuurlijk prima dienst doen in het bedrijfsleven, als gastheer of medewerker voor de vervelende klusjes. De robot ondersteunt dan het huidige personeel en zeg nou zelf, daar kan toch geen enkele organisatie nee tegen zeggen?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie