Tinder start samenwerking met Centrum Seksueel Geweld

Tinder start samenwerking met Centrum Seksueel Geweld

Redactie Baaz

Tinder kondigt vandaag een samenwerking aan met het Centrum Seksueel Geweld (CSG) die zich richt op het waarborgen van de veiligheid van Nederlandse Tinder-leden en het ondersteunen van slachtoffers van seksueel geweld door hen de juiste zorg te bieden. Als onderdeel van de samenwerking start Tinder een educatieve campagne die van 21 juni tot 31 december in-app zichtbaar zal zijn voor alle Tinder-leden in Nederland.

Partnerschap tussen Tinder en CSG: Voorlichting en steun bij seksueel geweld

Seksueel geweld is een publieke zorg die grote gevolgen kent. De impact van (online) seksueel misbruik op het leven van slachtoffers en hun naasten is fors. Met name eenzaamheid en schuldgevoelens zijn de bron van ernstige psychische klachten die jarenlang kunnen aanhouden. Slachtoffers worden vaak ook geconfronteerd met het fenomeen victim blaming, waarbij zij de schuld krijgen van het misbruik wanneer ze over hun ervaringen praten. Daarnaast lopen slachtoffers van seksueel geweld een verhoogd risico om opnieuw slachtoffer worden. Zowel Tinder als het CSG zetten zich in om nieuwe manieren te vinden voor het beter inlichten van mensen over hoe zij toegang kunnen krijgen tot professionele hulp.

Om leden beter in te lichten en om het CSG nog meer onder de aandacht te brengen, zal Tinder een in-app Swipe Card tonen aan haar leden in Nederland die hen naar de CSG-website zal leiden voor aanvullende informatie. Op de website van het CSG kunnen zij informatie vinden over wat ze kunnen doen na een nare seksuele ervaring. Hier kunnen ze ook vinden hoe het CSG hierbij kan ondersteunen bijvoorbeeld door het verlenen van forensische, medische en psychologische hulp. Daarnaast wil Tinder graag meer bekendheid genereren voor de telefoonlijn van het CSG (0800-0188), waar slachtoffers 24/7 terechtkunnen. Het is ontzettend belangrijk dat slachtoffers van seksueel geweld hulp zoeken zodat zij een grotere kans hebben op herstel.

Veiligheid en ondersteuning bij nare seksuele ervaringen

“Daten zou leuk en gezellig moeten zijn”, zegt Iva Bicanic, directeur van het Centrum Seksueel Geweld, “en meestal is dat ook het geval, maar helaas loopt het soms ook anders af. En voor die schrijnende gevallen willen we het CSG onder de aandacht brengen. Veel slachtoffers van een nare seksuele ervaring zijn in de war over wat hen is overkomen en twijfelen over wat te doen. Dankzij de samenwerking met Tinder kunnen we mensen die een nare seksuele ervaring tijdens of na hun date ervaren informeren over waar ze snel de juiste hulp kunnen krijgen."

“Elk contactpunt in Tinder is gebouwd met veiligheid in gedachten en we werken voortdurend samen met deskundige partners om onze veiligheidsfuncties uit te breiden”, zegt Rory Kozoll, SVP Product Integriteit bij Tinder. “We weten dat er een negatieve impact is op kwetsbare individuen en gemeenschappen die meer te maken hebben met seksueel geweld dan anderen. We focussen ons op het ontwikkelen van rechtvaardige en respectvolle veiligheidsinitiatieven die ervoor zorgen dat mensen vanaf het begin gezonde relaties op kunnen bouwen tijdens online daten. We zijn ontzettend dankbaar samen te kunnen werken met CSG om bewustzijn rondom veiligheid te vergroten en schadelijk gedrag samen te kunnen voorkomen."

“Veiligheid zowel online en offline is niet alleen de verantwoordelijkheid van de politie maar van de gehele maatschappij”, zegt Caroline Monster, programmamanager seksuele misdrijven bij de Nationale Politie. “Het is goed om te zien dat bedrijven zoals Tinder hier ook een bijdrage aan leveren. De politie is er voor slachtoffers van seksueel geweld en heeft in elke regio zedenteams. In die teams werken gespecialiseerde rechercheurs die zijn opgeleid om slachtoffers van een seksueel misdrijf te helpen en onderzoek te doen in zedenzaken. Voor diegene die (nog) niet wil praten met de politie is het belangrijk dat er hulp is. Daarom steunt de politie het samenwerkingsinitiatief tussen Tinder en het Centrum Seksueel Geweld. Dankzij deze samenwerking wordt de juiste hulp voor slachtoffers nog toegankelijker.”

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie