Tweederde Nederlanders neemt liever geen vrienden in dienst
Ook familieleden bij 63 procent ondernemers niet welkom als werknemer
Maar liefst 63 procent van de Nederlandse ondernemers neemt liever geen vrienden aan als medewerker van hun organisatie. Dit blijkt uit onderzoek van Whello onder 1.066 Nederlandse volwassenen met een eigen bedrijf (zowel met als zonder personeel). Een bloedband maakt hierin geen verschil. Zo wil hetzelfde aandeel van de ondervraagde ondernemers geen familieleden in dienst nemen.
Vooral vrouwelijke ondernemers nemen liever geen bekenden in dienst. Zo biedt van hen maar liefst 66 procent idealiter geen baan aan aan vrienden, en 64 procent ook niet aan familie. Onder mannelijke respondenten bedragen deze percentages 58 en 61 procent. “Hoewel Nederland veel familiebedrijven kent, blijft een zakelijke relatie aangaan met vrienden, familie of zelfs je partner tricky”, zegt Serge de Sousa, co-founder van Whello. “Tegelijkertijd onstaan er veel vriendschappen op de werkvloer, waardoor privé en werk gescheiden houden lastig is. Toch ben ik persoonlijk groot voorstander van plezier en vriendschappelijke banden met collega’s, want hierdoor vergroot je het werkgeluk.”
Familiaire financiering
Behalve arbeid ontvangen Nederlandse ondernemers ook liever geen financiële injecties vanuit persoonlijke kringen. Zo blijkt uit het onderzoek dat maar liefst zeventig procent van de respondenten liever geen vrienden- en 63 procent geen familieleden binnenhaalt als investeerder. Ook nu slaan vrouwen eerder een investeringsaanbod van vrienden af (74 procent) dan mannen (63 procent). Bovendien spelen leeftijd en/of ondernemerservaring hierbij een rol: veertigplussers zijn met 67 procent een stuk argwanender tegenover financiering uit vriendschappelijke kringen dan jongere ondernemers (54 procent). De Sousa: “Een investering ontvangen neemt verantwoordelijkheden met zich mee, die de persoonlijke of familiaire band aardig in de weg kunnen zitten. Toch zie ik om mij heen veel voorbeelden waarbij dit helemaal geen probleem is. Bovendien heb je het als beginnende ondernemer niet altijd voor het uitkiezen en kan financiële steun van familie of vrienden zeer welkom zijn. Met duidelijke afspraken kom je vaak een heel eind.”
Start-up met vrienden
Hoewel Nederlandse ondernemers liever geen hulp vanuit hun inner circle ontvangen bij hun huidige bedrijf, staan vier op de tien respondenten wel positief tegenover het starten van een nieuw bedrijf met vrienden of familie. Opvallend is dat weer vooral mannen een start-up willen beginnen met vrienden (50 procent) of familie (41 procent). Met 38 en 34 procent zien vrouwelijke ondernemers hier minder heil in. Verder zijn ondernemers jonger dan dertig jaar het meest bereid om een business te starten met vrienden (54 procent) of familie (47 procent). De Sousa: “Een groot voordeel van ondernemen met familie of vrienden is het onderlinge vertrouwen, wat volgens mij een belangrijke verklaring is van het succes van familiebedrijven. Het komt de oplossingsgerichtheid ten goede en leidt vaak tot snelle besluitvorming, waarbij de focus op de lange termijn altijd blijft. Ik snap de terughoudendheid over zakendoen met familie of vrienden, maar als het goed is zijn ondernemers bereid om een risicootje te nemen.”