VOG: dit wil je als werkgever weten

VOG: dit wil je als werkgever weten

Redactie Baaz

Als werkgever wil je natuurlijk zoveel mogelijk zekerheid over je medewerkers. Je wilt weten of ze betrouwbaar en integer zijn. En of ze in het verleden geen strafbare feiten hebben gepleegd die relevant zijn voor jouw bedrijf. De VOG is hierbij een belangrijk hulpmiddel. Wat is een VOG precies? En hoe vraag je het aan? In dit artikel lees je de belangrijkste informatie kort samengevat.

Wat is een VOG?

VOG is de afkorting van Verklaring Omtrent het Gedrag. Het is een document waarmee een medewerker laat zien dat hij of zij in het verleden geen strafbare feiten heeft gepleegd die een belemmering kunnen zijn voor het werk dat hij of zij wil doen. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer de medewerker te maken heeft met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens of geld. 

Strafblad controleren

De VOG wordt afgegeven door Justis (van het Ministerie van Justitie en Veiligheid). Zij controleren of iemand een strafblad heeft. Hiervoor wordt in het JDS (Justitieel Documentatiesysteem) gekeken. Soms wordt ook het European Criminal Record Information System (ECRIS) geraadpleegd. Geen strafblad betekent dat de VOG wordt afgegeven. Heeft de medewerker wel een strafblad? Dan hangt het af van de strafbare feiten en het screeningsprofiel of de VOG wel of niet afgegeven wordt.

Wat is een screeningsprofiel?

Als werkgever kies je het screeningsprofiel voor de VOG-aanvraag. Je kunt bijvoorbeeld een algemeen screeningsprofiel kiezen en daarbij aangeven welke risicogebieden belangrijk zijn voor het werk dat de medewerker gaat doen. Voor sommige beroepen en branches zijn er ook specifieke screeningsprofielen. Bijvoorbeeld voor onderwijs of juridische dienstverlening. Wil iemand een VOG aanvragen zonder werkgever? Dan is het screeningsprofiel afhankelijk van het doel van de aanvraag.

Wanneer is het wettelijk verplicht?

Soms is het wettelijk verplicht dat medewerkers een VOG hebben. Bijvoorbeeld bij taxichauffeurs, gastouders, onderwijzers en verpleging. De werkgever moet dan altijd een VOG vragen, ook als hij of zij het zelf niet nodig vindt.

Wanneer eis je als werkgever een VOG?

Als het werk in jouw bedrijf niet onder de wettelijke verplichting voor de VOG valt, kun je als werkgever alsnog een VOG eisen. Dit kun je zelf bepalen. 

Hoe verloopt een aanvraag?

Een VOG kan op verschillende manieren worden aangevraagd. Digitaal vog aanvragen is het makkelijkst. Dit kun je direct bij Justis doen of via een tussenpartij.

Digitale VOG-aanvraag

Als werkgever zet je altijd de eerste stap bij de aanvraag. Je zet de digitale aanvraag klaar door het screeningsprofiel te kiezen en de gegevens in te vullen. Hiervoor heb je eHerkenning nodig. De medewerker ontvangt hierna een e-mail van Justis met een code. Hij of zij checkt de gegevens en betaalt voor de VOG-aanvraag.

Schriftelijke VOG-aanvraag

Als je geen eHerkenning hebt, kun je kiezen voor een schriftelijke aanvraag. Dit verloopt via de gemeente. Als werkgever vul je het tweede deel van het aanvraagformulier in. De medewerker vult het eerste deel in en dient de aanvraag in bij de gemeente. Dit moet bij de gemeente waar hij of zij staat ingeschreven.

Hoelang duurt een VOG-aanvraag?

Een veelgestelde vraag: hoe lang duurt vog aanvraag? Als de aanvraag is ingediend, ontvang je binnen één tot vier weken bericht. De behandeltijd verschilt. Hoelang het duurt, zegt niets over de uitkomst. Het kan simpelweg druk zijn bij Justis. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie