Wat te doen na een bedrijfsongeval?

Wat te doen na een bedrijfsongeval?

Redactie Baaz

U bent gewond geraakt door een ongeval op de werkvloer. U krijgt naast de lichamelijke schade te maken met emotionele en materiële schade. Kunt u uw werkgever daar aansprakelijk voor laten stellen? Wat voor bewijsmateriaal heeft u nodig? En hoe kunt u het beste uw schadevergoeding claimen? We beantwoorden deze vragen in dit artikel.

Wanneer recht op schadevergoeding bij bedrijfsongeval?

U heeft vrijwel altijd recht op schadevergoeding na een bedrijfsongeval. Zelfs als het ongeval door uw eigen onoplettendheid werd veroorzaakt. De aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval ligt namelijk vrijwel altijd bij de werkgever. 

Iedere werkgever heeft een zeer strenge zorgplicht voor de gezondheid en veiligheid van zijn personeelsleden. Hiervoor moet uw werkgever bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen. Uiteraard hangt dit af van het werk dat u uitvoert en de werkplek waar u dit doet. Om een paar voorbeelden te geven moet uw werkgever: 

  • zorgen voor een veilige werkplek
  • duidelijke en volledige instructies geven over de werkzaamheden
  • beschermkleding en andere veiligheidsapparatuur verzorgen
  • altijd toezicht houden op de werkzaamheden
  • een toereikende ongevallenverzekering afsluiten voor als het toch misgaat

Stel dat uw hand tussen een machine terechtkomt, omdat u wordt afgeleid door een collega. Dat kan gebeuren als u al langere tijd op dezelfde plek werkt, omdat u uw werkzaamheden dan op de automatische piloot uitvoert. Of dat u uw helm in de kantine bent vergeten na de lunchpauze en er precies op dat moment een pakket op uw hoofd valt. Iedereen vergeet weleens iets. Ook als het erg belangrijk is voor uw eigen veiligheid. Daarom is het zo belangrijk dat uw werkgever toezicht houdt op de werkzaamheden.

Bedrijfsongeval veroorzaakt door collega

Een bedrijfsongeval kan worden veroorzaakt door een onveilige werkomgeving, onoplettendheid van uzelf of van een collega. Als u in een magazijn werkt, kunt u bijvoorbeeld worden aangereden door een collega op een heftruck die u niet zag oversteken. Ook in deze situatie is uw werkgever aansprakelijk te stellen voor uw letselschade.

Uw werkgever is verantwoordelijk voor alle personeelsleden en daarmee ook voor de fouten die zij maken. U heeft daarom ook in deze situatie recht op een schadevergoeding van uw werkgever.

Bewijsmateriaal verzamelen na bedrijfsongeval

Het is bij ieder ongeval belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen. Na een bedrijfsongeval kunt u hierbij denken aan:

  • een getuigenis van een van uw collega’s
  • het onderzoeksrapport van de Arbeidsinspectie
  • uw bezoek aan het ziekenhuis of uw huisarts dat in uw medisch dossier wordt genoteerd

De Arbeidsinspectie wordt alleen ingeschakeld bij een ernstig bedrijfsongeval. Het gaat hierbij om ongevallen waarbij u:

  • direct naar het ziekenhuis bent afgevoerd
  • enkele dagen na het ongeval alsnog in het ziekenhuis moet worden opgenomen
  • blijvend letsel oploopt

In principe moet uw werkgever een ernstig bedrijfsongeval altijd melden. Als dat niet is gebeurd, kunt u dit ook zelf doen.

Claim indienen: u of een jurist

U kunt zelf een claim indienen na een bedrijfsongeval. Toch kunt u hier beter juridische hulp voor inschakelen om de relatie met uw werkgever goed te houden. Als slachtoffer kunnen de emoties hoog oplopen als u met de verzekeraar in discussie moet gaan over het ongeval. De verzekeraar kan namelijk met vervelende vragen komen, zoals of uw verwondingen wel door het bedrijfsongeval zijn veroorzaakt. Een jurist kan u helpen om de erkenning te krijgen die u verdient en de schadevergoeding waar u recht op heeft. 

U heeft bovendien recht op gratis juridische hulp als u letselschade oploopt door een bedrijfsongeval. De verzekeraar van uw werkgever moet de buitengerechtelijke kosten namelijk vergoeden. 

Kies daarom altijd voor een ervaren letselschadebureau dat u gratis kan bijstaan zoals Letselschade-berekenen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie