Wat wil je écht? - Interview met auteur Sandra Klijn

Wat wil je écht? - Interview met auteur Sandra Klijn

Redactie Baaz

Het boek Wat wil je écht? helpt met de doorbraak uit je energievretende baan. Werk doen dat niet past bij je kernwaarden kost energie. Terwijl als je werkzaamheden een verlengde zijn van wie je bent, levert het meer energie op. Hoog tijd om je af te vragen hoe je werk je leukste leven kan faciliteren.

Dit boek geeft je de handvatten om te achterhalen wat je nu echt wilt, en hoe dit samen met je competities, je persoonlijkheid en je gedrag, de puzzel vormt voor een energiek werkleven. Het boek is een vertaling van vijf jaar onderzoek van persoonlijk energie op het werk, naar praktische tips waar je direct vandaag mee aan de slag kunt gaan.

Sandra Klijn is spreker, trainer en expert in vitaliteit. Daarnaast promoveert ze aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar onderzoek naar persoonlijke energie op het werk en publiceerde eerder over haar model met sleutelfactoren voor een energieke baan. De ruggengraat van het boek is het model van persoonlijke energie op het werk (PE@W) dat de auteur ontwikkelde op basis van haar promotieonderzoek. In het boek wordt casuïstiek gedeeld van mensen die hun work-life match vonden op basis van de PE@W methodiek. Naast concrete stappen, biedt het boek ook een kijkje in Sandra’s eigen hindernissen tijdens haar loopbaan bij grote bedrijven.

 

 

Bevat je boek een centrale gedachte, basisoefening of kernmodel? Zo ja; hoe ziet dit eruit en kan je er meer over vertellen?

‘Het PE@W-model (zie figuur) bevat verschillende onderdelen. Helemaal rechts zie je dat je persoonlijke energie op je werk bestaat uit vier dimensies: fysieke, emotionele, mentale en spirituele energie. Fysieke energie geeft de fysieke conditie van het lichaam aan, opgeladen door slaap, voeding en beweging. Emotionele energie verwijst naar emoties en interacties met anderen; gevoelens van blijdschap, boosheid en frustratie zijn hier onderdeel van. Mentale energie gaat over cognitieve vaardigheden om je te concentreren op taken met een duidelijk doel voor ogen zonder afgeleid te worden. Spirituele energie vertegenwoordigt je zelfbeeld en hoe je je leven wilt leiden, en is gerelateerd aan zingeving en voldoening.

Je ziet dat er verschillende pijlen lopen naar het blok van de vier energiedimensies. De middelste pijl ontstaat vanuit de twee processen van inspanning en herstel. De juiste individuele balans vinden tussen inspanning en herstel zorgt ervoor dat je energie in alle vier dimensies kan groeien. In het model kun je ook zien dat persoonlijke en contextuele factoren invloed hebben op de vier energiedimensies. De persoonlijke factoren zijn je persoonlijkheid (wie ben ik), je competenties (wat kan ik), je gedrag (wat doe ik) en je gevoel (wat wil ik). De contextuele factoren bestaan uit je leidinggevende en je omgeving. De leidinggevende is onder andere belangrijk voor de mate waarin je ondersteuning krijgt en duidelijkheid hebt over je rol. De omgeving heeft te maken met de visie van de werkgever, de werkcultuur en de collega’s.’

Voor wie heb je je boek geschreven?

‘Het boek is voor iedereen die wel wat meer energie kan gebruiken in zijn werk en privéleven, en zich daarom afvraagt: Wat wil ik écht?’ Als je kijkt naar het werk dat je doet, en je realiseert dat het niet past bij wie je wilt zijn. Je wilt een verandering maar je weet niet waar je moet beginnen.’

Wat hoop je dat je lezer eruit haalt?

‘Dit boek geeft je de inspiratie en praktische tips om vandaag de eerste stap te zetten naar een leven dat past bij wie jij wilt zijn. Door persoonlijke behoeften te identificeren en prioriteiten te stellen, kan een nieuwe doelgerichte werkomgeving worden gecreëerd met eenvoudig te volgen tips. Op zondagavond kijk je uit naar de werkweek. Op maandagochtend word je aangetrokken tot je werk. Je hebt zin om aan de slag te gaan omdat je werkzaamheden passen bij wie je in essentie bent, wat je goed kunt en wat echt belangrijk voor je is. Je hebt tijd voor je dierbaren en passies. Je staat op met het gevoel van plezier en zingeving.’


 
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie