Werken in privétijd is volgens één op de drie werkende Nederlanders niet meer dan normaal
Dertig procent van werkend Nederland vindt het niet meer dan normaal om soms in privétijd te moeten werken. Dat blijkt uit onderzoek van OneFit, bekend van het flexibele sport membership, onder 2.000 werkende Nederlanders. Tekort aan werktijd is hiervoor een van de redenen. Zo geeft een kwart aan regelmatig buiten de afgesproken uren te werken, omdat hij zijn werk anders niet afkrijgt.
Werkgeluk moet een recht zijn
Het lijkt misschien fijn om ’s avonds nog wat laatste taken af te vinken, maar werken buiten de afgesproken tijden heeft ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de invloed op de werk-privébalans. Toch lijkt niet iedereen zich daarmee bezig te houden. Zo hebben twee op de vijf werkende Nederlanders (42%) namelijk het idee dat werk-privébalans vooral een belangrijk topic is voor de jongere generaties. En dat terwijl dit voor iedere werkende Nederlander een aandachtspunt zou moeten zijn. Een goede werk-privébalans is namelijk van belang voor ons werkgeluk. Iets wat volgens een ruime meerderheid (57%) een recht in Nederland zou moeten zijn.
Belangrijkste pijlers voor werkgeluk
Maar hoe zorg je nu voor werkgeluk voor je medewerkers of voor jezelf? Werkend Nederland geeft aan dat verschillende factoren hierbij een rol spelen. Zo zijn leuke collega’s voor bijna de helft (47%) hierin het meest bepalend. Ook het hebben van een goede werk-privébalans (45%) en een goed salaris (42%) zijn belangrijk voor ons werkgeluk.
Kari Littley, expert op het gebied van employee wellbeing bij OneFit: “Het komt in vrijwel elke organisatie voor dat medewerkers bij hoge uitzondering buiten afgesproken werktijden moeten werken. Het is ontzettend belangrijk om te onthouden dat dit bij een uitzondering blijft. Toch blijkt uit ons onderzoek dat een grote groep werkenden dit vandaag de dag niet meer dan normaal vindt – en dat is zorgelijk. Daarom is het belangrijk om waakzaam te zijn dat de frequentie waarin jouw medewerkers buiten de afgesproken tijden werken niet te hoog oploopt. Zo help je hen om deze grenzen te bewaken en hun werk-privébalans en werkgeluk op peil te houden. Want dat laatste is voor zowel werkend Nederland als voor organisaties nu eenmaal heel belangrijk. Gelukkige medewerkers zorgen namelijk ook voor een goede sfeer en hogere productiviteit. Organisaties kunnen zelf in de gaten houden of medewerkers gelukkig zijn in hun werk en hen handvatten bieden om het werkgeluk op peil te houden. Zo kan je als werkgever samen met je medewerkers zorgen dat hun werkgeluk gewaarborgd blijft, zij plezier op de werkvloer hebben en hun productiviteit wordt verhoogd.”