Werkkleding in 2024: Innovatie en comfort
Werkkleding in 2024: Innovatie, duurzaamheid en comfort

Werkkleding in 2024: Innovatie en comfort

Redactie Baaz

De moderne werkwereld werkt op een heel andere manier dan die van tientallen jaren geleden, en dit geldt ook voor werkkleding. Was de prioriteit van werkkleding in het verleden louter functionaliteit, nu gaat het om stijlvol, duurzaam en comfortabel. In de huidige hybride wereld, waarin het werk steeds meer verandert door technologie en hybride werkmodellen, moet werkkleding de professionals kunnen beschermen en comfortabel en representatief zijn. Hier zijn de trends en innovaties die werkkleding in 2024 bepalen.

Duurzaamheid en circulaire economie

De grootste trend in werkkleding voor 2024 is duurzaamheid. Bedrijven en mensen over de hele wereld willen dat hun kleding op een manier wordt gemaakt die vriendelijker is voor onze planeet. Dit betekent dat steeds meer kleding wordt geproduceerd van biologisch afbreekbare materialen zoals gerecycled polyester, biologisch katoen en zelfs nieuwere innovaties zoals bamboetextiel. Veel bedrijven kiezen ervoor om hun werkkleding te recyclen met behulp van een circulaire economie om verspilling te verminderen. Grote merken als Patagonia en Timberland gebruiken gram voor gram steeds meer biologische grondstoffen voor hun werkkleding en steeds meer werkkledingfabrikanten doen hetzelfde.

Bijvoorbeeld bouwbedrijven en aannemers in Nederland hebben de afgelopen jaren steeds meer geïnvesteerd in duurzame veiligheidskleding. Waar veiligheidskleding steeds langer meegaat en in veel gevallen tijdens het productieproces minder materialen gebruikt, kunnen de bedrijven niet alleen hun ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook een stuk goedkoper uit zijn vanwege de duurzaamheid van de kleding.

Functionaliteit en slimme technologie van werkkleding

Iedereen houdt van comfort, en werkkleding wordt steeds slimmer en meer functioneel dankzij het Internet en draagbare technologie. Slimme sensors gaan deel uitmaken van stukken werkkleding die in staat zijn om de temperatuur, het vochtgehalte en zelfs het stressniveau van de drager te meten. Dit is ideaal voor de bouw en industriële sectors, waarbij veiligheidsincidenten snel moeten worden voorkomen. Zoals veiligheidsvesten met ingebouwde sensors die een persoon waarschuwen wanneer de temperatuur te warm is en ze gevaar lopen, kunnen het verschil maken in sectoren zoals de bouw en transport. De vesten zijn uitgerust met GPS of RFID-chips zodat het mogelijk is om werknemers te lokaliseren of de bewegingen te volgen wanneer het werk in of op verhoogde plekken gevaarlijk is.

Werkkleding

Comfort en stijl van werkkleding voor de hybride werklocaties

Werken op afstand en hybride werken is de trend tegenwoordig, en dat betekent dat mensen niet gekleed zijn zoals ze vroeger deden. Voor de pandemie droegen mensen werkkleding, maar nu dragen ze uitrusting die zowel in een thuiskantoor als tijdens een fysiek gesprek op kantoor kan worden gedragen. Dit betekent dat werkkleding de vorm moet aannemen van kleding die zakelijk en casual is, waardoor dragen gemakkelijker en comfortabeler wordt. Dienstverlenende diensten kiezen vaak voor een zakelijke maar ook casual lijn, waarbij stoffen worden gekozen die er professioneel uitzien en tegelijkertijd comfortabel zijn.

Inclusiviteit en genderneutrale werkkleding

Inclusiviteit en genderneutraliteit zijn ook steeds meer een trend, want iedereen moet klusjesman kunnen zijn, ongeacht de manier waarop ze eruitzien of zichzelf identificeren. Kledingmerken gaan vaker genderneutrale kleding produceren, wat betekent dat de maten zullen passen bij een breder scala van lichaamstypes en persoonlijke stijlen. Voorbeelden zijn onder meer Carhartt-werkkleding en Blåkläder, die helft van hun collecties genderneutraal maken, zodat iedereen op zijn of haar gemak kan werken in hun kleding.

Technische innovaties voor veiligheid van werkkleding

Veiligheid is altijd al een prioriteit geweest, en dat blijft het in 2024. High-visibility kleding is verbeterd door fabrikanten. In 2024 is het materiaal reflectonder en lichtgevend, waardoor het in donkere omstandigheden beter zicht is. Daarnaast wordt er ook innovatie gebruikt waar het gaat om brandvrije en antistatische kleding. Logistieke bedrijven die slimme handschoenen kopen die een trilling uitgeven wanneer een chauffeur een zwaar object optilt, of laarzen met dezelfde technologie die groeien als ze een bepaald gewicht detecteren: beide zijn innovatieve voorbeelden die echt kunnen helpen bij het verminderen van letsel en zijn veiligheidsrisico’s.

Werkkleding in 2024 is niet langer gewoon, maar een weerspiegeling van alles wat duurzaam, technologisch en inclusief is. Bedrijven die in moderne werkkleding investeren, zullen niet alleen het welzijn en de veiligheid van hun werknemers helpen, maar ook de productiviteit ten goede komen. Het is overduidelijk dat werkkleding niet stilstaat en doorgaat met aanpassen. Nederlandse werkgevers profiteren van goed geïnformeerd werkgeverschap door te begrijpen waar werkkleding heengaat, en hoe trends kunnen helpen de beste werkomgevingen voor de medewerkers te creëren. Werkkleding is niet slechts een kledingstuk: het is een weerspiegeling, onderdeel en oorzaak van een veilige en gezonde werkcultuur. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie