Werkloosheid stijgt, vooral in Zuid-Holland
Alleen in Drenthe en Overijssel nam de werkloosheid volgens het CBS het afgelopen jaar niet toe. Verder werd elke provincie getroffen door een stijgend percentage. Landelijk gezien betekent dit dat 5,4 procent van de bevolking zonder werk zit. Een jaar eerder lag dat percentage nog op 4,8 procent. Een kleine troost is echter wel dat de werkloosheid in de loop van 2010 is afgenomen.
Groningen aan kop
In Zuid-Holland was de stijging het grootst, van 4,8 naar 5,9 procent. Toch staat Groningen net als vorig jaar aan top met 6,8 procent. Gelderland en Noord-Brabant hebben er ook heel wat meer werklozen bij, in Zeeland waren net als in 2009 relatief gezien de meeste mensen aan het werk.
Vier grote steden
Het percentage werklozen in de vier grote steden overtreft het landelijk gemiddelde met een percentage van 7 procent. Vorig jaar was dat nog 6,4 procent. Binnen deze stedengroep scoorde Rotterdam het slechts met een percentage van 8,8 procent. De snelste stijger is echter Den Haag waar de werkloosheid van 5,5 naar 6,8 procent steeg. In Amsterdam veranderde er met een percentage van 6,6 bijna niets ten opzichte van vorig jaar en alleen Utrecht scoorde met 5,2 procent onder het landelijke gemiddelde.
Jongeren
Dat de werkloosheid in de loop van vorig jaar wel daalde, is te zien aan de cijfers onder jongeren van 15 tot 25 jaar. In Noord-Nederland daalde de werkloosheid van 13,6 naar 12,2 procent. In Zuid-Nederland was er zelfs een daling te zien tot onder het landelijk gemiddelde onder jongeren van 11,7 procent.