Zes argumenten voor duurzaam ondernemen
Zes argumenten voor duurzaam ondernemen

Zes argumenten voor duurzaam ondernemen

Redactie Baaz

Het recept voor zakelijk succes? Het ingrediënt duurzaamheid wordt steeds belangrijker in deze succesmix. Duurzaam ondernemen is niet alleen voorbehouden aan ondernemers die begaan zijn met het milieu. Groen denken helpt elke onderneming vooruit. Eneco geeft zes goede argumenten.

1. Afzetkansen groeien

Duurzaam is populair. Kijk maar naar het succes van biologische supermarkten als Marqt of Ecoplaza. De vraag naar duurzame producten en diensten neemt toe. De overheid koopt sinds 2010 alleen nog maar in bij duurzame bedrijven. Banken beoordelen steeds vaker op duurzaamheid bij het verstrekken van een lening. Ook bij Eneco merken ze een sterk stijgende vraag naar zonnepanelen en andere producten en diensten die bedrijven ondersteunen om groener te worden. Duurzaam ondernemen vergroot de afzetmarkt. Sterker nog: wie het niet doet, mist simpelweg de boot.

2. Klanten betalen er meer voor

Uit diverse onderzoeken blijkt dat Nederlandse consumenten erg begaan zijn met het milieu. Zo koopt volgens TNS NIPO veertig procent van de consumenten het liefst een product met een duurzaamheidskeurmerk. En nog belangrijker: een kwart van alle consumenten is bereid om meer te betalen voor een duurzaam product. Duurzaam ondernemen vergroot dus niet alleen de markt, maar ook de marge.

3. Trotse medewerkers zijn goede ambassadeurs

Trotse medewerkers zijn de beste ambassadeurs van een bedrijf. Een duurzame organisatie kan doorgaans op veel meer tevredenheid rekenen. Trotse medewerkers zijn productiever, maken meer 'gratis' reclame en dragen de boodschap van de organisatie eerder uit dan medewerkers die weinig op hebben met de bedrijfsstrategie. Bovendien zijn trotse werknemers loyaler. Het personeelsbestand kent minder verloop en talent blijft aan boord. Vooral de millennialgeneratie is gevoelig voor groene motieven.

4. Besparing op de energierekening

Moderne technologie maakt een duurzame bedrijfsvoering steeds gemakkelijker. De meeste energie gaat verloren in ruimtes en apparatuur die niet gebruikt worden. Slimme systemen met verschillende sensoren regelen energie naar behoefte. Denk aan aanwezigheidssensoren die het licht automatisch uitschakelen als er niemand is. Of de klimaatbeheersing die 's nachts een tandje terug gaat.

Een goed voorbeeld is Toon®, een slimme thermostaat die je via elk mobiel apparaat kunt uitlezen en bedienen. Het instellen van een thermostaatprogramma, waarbij de verwarming automatisch op de juiste tijdstippen in- en uitschakelt, is een fluitje van een cent. Toon voorkomt zo een onnodig hoge energierekening en brengt je tegelijkertijd comfort.

5. Grondstoffen zijn eindig

Fossiele brandstoffen als gas, olie en steenkool zijn niet onbeperkt beschikbaar. Op een gegeven moment zijn ze simpelweg op, zeker in het tempo waarin de mensheid zich ontwikkelt. Al sinds de jaren '80 is onze vraag naar grondstoffen groter dan de aarde kan terug leveren. Met de toenemende schaarste gaan de prijzen navenant omhoog. Reden genoeg om in jouw bedrijfsvoering minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en voor een duurzaam businessmodel zoveel mogelijk over te schakelen op hernieuwbare bronnen.

6. Imagoschade voorkomen

Organisaties die natuur en milieu links laten liggen, lopen grote kans op reputatieschade. Vooral de generatie 'millennials' geboren tussen 1980 en 2000 is gevoelig voor een duurzaam imago. Misstappen op dit gebied kunnen, zeker via social media, snel ontaarden in een forse imagodeuk. Andersom verbinden de millennials zich graag met groene merken en bedrijven.

Ben je door deze argumenten ook overtuigd geraakt van de noodzaak om duurzamer te ondernemen? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Start met het inwinnen van persoonlijk advies. Bij Eneco hebben ze speciaal voor het MKB de Vaste Contactpersoon voor alle vragen over energie een duurzame kansen. Een vrijblijvende telefonische afspraak is zo gemaakt. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie