Zo voorkom je dat een mogelijke werkgever op je social media-gedrag afknapt
Plaats foto's van feestjes met mate
Er hoeven nog geen alarmbellen af te rinkelen als je op een paar onfortuinlijke kiekjes staat waarop je overduidelijk iets te diep in het glaasje hebt gekeken. Dikke kans dat andere kandidaten op dat gebied ook niet heilig zijn, dus als ze daarop zouden filteren, blijft er nagenoeg niemand meer over. Voor startups is actieve deelname aan het cocktailuurtje vaak zelfs een pre. Maar houd het uiteraard wel een beetje in de perken. Als je je gehele feed volplempt met dronken foto’s op feestjes, laat je niet bepaald de beste indruk achter.
Grootste afknappers
De twee grootste virtuele afknappers zijn volgens onderzoek het noemen van illegale drugs en bekrompen reacties. Zelfs als je een grapje maakt, staan werkgevers vaak niet te springen om zulk gedrag. Mensen die zulke dingen posten hebben vaak zelf niet door wat ze fout doen en zijn daarmee niet bepaald een aanwinst op de werkvloer. Wees daarnaast voorzichtig met wat je ‘liket’ op social media, want ook daar kijken bedrijven naar. Stel: jij vindt een reactie leuk van iemand die zich bloedfanatiek mengt in een politieke discussie en daarbij kwetsende dingen roept. Dan kan het lijken alsof je het daar roerend mee eens bent, ook als dat helemaal niet het geval is.
Laat je niet negatief uit over vorige werkgevers
Zelfs als je het gevoel hebt dat je onjuist bent bejegend bij je vorige baan, houd dat binnenskamers en gooi je frustratie niet van je af op social media. Niet alleen riekt het flink naar drama, het laat zien dat je bedrijfszaken niet vertrouwelijk kunt houden.