5 manieren om jouw ‘digitale hygiëne’ te verbeteren

5 manieren om jouw ‘digitale hygiëne’ te verbeteren

Redactie Baaz

COVID-19 is ondertussen al ruim een half jaar hét onderwerp van gesprek. Persoonlijke hygiëne is belangrijker dan ooit. Wie had ooit gedacht dat het geven van een ellenboog wordt gezien als een vriendelijke begroeting? Of dat meerdere dagen per dag je handen wassen de norm is? Naast fysieke hygiëne, is ook je digitale hygiëne belangrijk. De digitale veiligheid is de wijze waarop je je digitale apparaten schoon en vrij van virussen houdt. Dit is van cruciaal belang om hackers buiten de deur te houden. Hoe je die verder verhoogt? Dat vertellen we je hier!

Het gebruik van een VPN

Het gebruik van een VPN-tool biedt je als gebruiker verschillende voordelen.  Zo wordt de data die je met het web uitwisselt, versleuteld en voorzien van encryptie. Deze encryptie kan pas ontcijferd worden wanneer deze bij de website is aangekomen. Mochten hackers dit onderscheppen, dan is de data voor hen waardeloos. Daarnaast wordt ook jouw locatie verborgen. Het is dus onbekend voor anderen waar jij je op dat moment bevindt. Op deze manier biedt een VPN-verbinding een veilig portaal naar het web. Een ander voordeel van een verborgen locatie, is dat je content, zoals films en series op Netflix, kunt raadplegen ondanks dat deze in jouw lang wellicht niet toegankelijk zijn.

Sterke wachtwoorden

Een tweede belangrijke maatregel die je als gebruiker kunt nemen, is het toevoegen van een sterk wachtwoord. Hierbij moet je ook tweefactor-authenticatie activeren. Hierdoor hebben anderen niet direct toegang tot jouw data. Wanneer het wachtwoord namelijk correct is, wordt er een e-mail of ander bericht naar een door jou gekozen device gestuurd. Hierin staat een code die moet worden ingevoerd om daadwerkelijk toegang te krijgen tot het account. Hierdoor hebben hackers bijvoorbeeld jouw initiële wachtwoord nodig én het device om de code te ontvangen.

Kies daarnaast wachtwoorden die niet naar jouw hobby’s, adres of geboortedatum te herleiden zijn. Dit kun je bewerkstelligen door een password-manager te gebruiken. Hiermee kun je jouw wachtwoorden opslaan én wachtwoorden laten bedenken door de password-manager. Hierbij kun je kiezen uit cijfers, letters en andere leestekens.

Gebruik HTTPS

Ook het gebruik van HTTPS wordt aangeraden. Websites die gebruik maken van een https-protocol dragen namelijk aan de veiligheid van uw gegevens. De gegevens die worden uitgewisseld tussen de website en de gebruiker van de computer, worden namelijk beschermd. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het invoeren van inloggegevens bij het aankopen van een product. Wordt dit gedaan bij een website met een https-protocol, dan kun je ervan uit gaan dat jouw gegevens beschermd zijn.

Maak regelmatig back-ups

Het regelmatig maken van back-ups is daarnaast aan te raden. Hierdoor heb je altijd een veilig systeem om op terug te vallen wanneer jouw gegevens verloren zijn gegaan. Het wordt dan ook aangeraden om eens in de twee weken een back-up te maken. Dit kun je bij vrijwel alle apparaten automatisch instellen. Hierdoor hoef je hier zelf niet bewust voor te kiezen, maar doet het systeem dit automatisch voor je.

Software updates

Tot slot is het installeren van software updates van belang. Hackers maken bijvoorbeeld veel gebruik van het zogenaamd ‘reversed engineering’. Dit houdt in dat hackers kijken naar de huidige updates die ontwikkelaars gedaan hebben. Hier worden namelijk ook veiligheidsupdates uitgevoerd waarmee ‘oude’ veiligheidslekken worden gedicht. Heb je dus die update niet uitgevoerd, dan is dit lek bij jou nog actief. Hackers proberen dit lek te benutten. Door telkens updates uit te voeren, zorg je dat hackers hier bij jou geen kans voor krijgen.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat het, naast fysieke hygiëne, belangrijk is om ook je digitale hygiëne in de gaten te houden. Zeker nu de COVID-19 crisis nog niet verholpen is. Veel mensen werken namelijk nog thuis, waar er toch vaak sprake is van een minder beveiligd netwerk. Hackers proberen hier handig op in te spelen door middel van malware en andere soorten virussen. Door in deze onzekere tijd zowel je persoonlijke hygiëne als je digitale hygiëne op orde te houden, bescherm je jezelf tegen kwaadwillende!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie