Aantal ontslagen door sociale media neemt toe, mag dat eigenlijk wel?
Het AD bericht vandaag over onderzoek van juridisch dienstverlener Arag dat stelt dat er steeds meer mensen worden ontslagen vanwege de berichten die zij over hun werk of werkgever op sociale media verspreiden. De vraag is of dergelijke berichten een reden zijn voor ontslag.
Ben jij een ondernemer met personeel? Dan is er een grote kans dat je af en toe even naar Facebook of Twitter gaat om te kijken wat jouw personeel uitspookt. Het onderzoek dat Arag deed laat tenminste zien dat een derde van de ondernemers zijn personeel op social media volgt. Zo blijf je op de hoogte van wat ze over jou en/of het bedrijf zeggen en of ze niet een leuke uitje ondernemen op de dag dat ze zich hebben ziek gemeld.
'Een ondernemer kan gemakkelijk een blik werpen op Facebook of Twitter om te weten wat zijn werknemers in hun vrije tijd uitspoken', zegt de woordvoerder van Arag tegen het AD. 'Veel mensen gooien van alles op het internet en vaak zijn collega's met elkaar verbonden via sociale media. Wie zogenaamd ziek is, maar vervolgens feestend op een foto staat, kan in de problemen komen.' Volgens Arag is het groeiende aantal arbeidsconflicten in het eerste kwartaal van dit jaar in verband te brengen met social media.
Mogen werknemers eigenlijk wel ontslagen worden, of geldt ook op social media vrijheid van meningsuiting. Een telefoontje met Arag levert ons geen antwoord op. Volgens Arag is verschilt het per geval of een werkgever consequenties kan verbinden aan de online uitlatingen van zijn werknemer.
Uit het recente verleden weten we echter dat het bij een dergelijk conflict niet ondenkbaar is, dat bij tussenkomst van een (kanton)rechter, jij als werkgever in het gelijk wordt gesteld. Het is pas enkele weken geleden dat een werknemer van Blokker ontslagen werd vanwege negatieve uitlatingen over het bedrijf waar hij werkte.
Toen zijn verzoek om een voorschot werd teruggekaatst, plaatste de werknemer een negatief bericht op Facebook. Enkele weken later, nadat de werkgever hem per brief had verzocht zich te onthouden van dergelijke uitlatingen, plaatste hij opnieuw een klacht over Blokker op het sociale platform. De werknemer beriep zich op de vrijheid van meningsuiting.
De kantonrechter in Arnhem besliste dat dat beroep onterecht was en stelde dat de werkgever van Blokker hem per direct kon ontslaan: 'Je werkgever uitschelden is reden voor ontslag. Ook als je dat doet op Facebook. Facebook is slechts in beperkte mate het privédomein van de werknemer. Bovendien is er het risico van re-tweeten, waardoor ook anderen dan je 'vrienden' kennis kunnen nemen van het bericht in kwestie.'
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht reageert op recht.nl: 'Je werkgever uitschelden op Facebook (”hoerebedrijf” en “kkstreken” van de teamleder) is reden voor ontslag. Ook als je dat doet op Facebook. En dat krijg je niet teruggedraaid door snel de berichten te verwijderen. De rechtbank Arnhem is streng - en terecht, wat mij betreft.'
Heb jij als werkgever ervaring met dit soort conflicten, dan horen we graag jouw verhaal via redactie@baaz.nl.