Ben jij een bewust rijdende bestelbusbestuurder?

Ben jij een bewust rijdende bestelbusbestuurder?

MVO
Redactie Baaz

Bijna de helft van de bestelbusbestuurders is niet bewust bezig met CO2-uitstoot. Daarnaast is een op de vier bestuurders niet bewust bezig met brandstofverbruik.

Dat blijkt uit recent onderzoek naar het rijgedrag van bestuurders van bedrijfswagens, uitgevoerd door Verizon Connect en onderzoeksbureau Panelwizard onder 816 bestuurders van bedrijfswagens. Overigens zijn ook werkgevers van bestelbusbestuurders zich vaak niet bewust van de CO2-uitstoot door hun bedrijf: vier op de tien (39 procent) houden zich volgens de werknemers hier niet actief mee bezig. 

Stationair draaien

Slechts een op de vijf ondervraagden (22 procent) geeft aan energiezuinig om te gaan met zijn bedrijfswagen door de motor uit te zetten bij kort stilstaan. Een op de zeven (15 procent) heeft geen keuze, omdat de bedrijfswagen een start-stopsysteem heeft. Van de ondervraagden die hun motor bij kort stilstaan stationair laten draaien, doen drie op de tien (31 procent) dat zonder erbij na te denken.

Andere redenen die bestuurders aangeven om de motor te laten draaien, zijn om de verwarming of airco aan te houden (22 procent), omdat ze gewoon geen zin hebben om de motor uit te zetten (15 procent), of om de navigatie niet te laten uitvallen (9 procent). Een op de zeven werknemers (14 procent) geeft aan de motor bewust stationair te laten draaien om brandstof te besparen. 

Dit is gebaseerd op de bekende misvatting dat de motor stationair laten draaien brandstof bespaart en de motor steeds opnieuw opstarten meer brandstof kost. De motor een uur stationair laten draaien kost echter al snel 3,42 liter aan brandstof. Bovendien geldt: hoe minder lang de auto stationair draait, hoe minder CO2 wordt uitgestoten in de atmosfeer. 

CO2 terugdringen

Werkgevers die zich wel bezighouden met CO2-uitstoot, doen dit op verschillende manieren. De door werknemers meest genoemde manier is de aanschaf van elektrische auto’s; een op de vijf werkgevers (20 procent) doet dit. Andere maatregelen zijn het aanspreken van werknemers op niet-duurzaam rijgedrag (17 procent), inzicht geven in het rijgedrag van de werknemers (14 procent) en een campagne houden om het bewustzijn onder werknemers te vergroten (10 procent). 

Werknemers die bewust bezig zijn met hun CO2-uitstoot en brandstofverbruik, doen dit omdat ze milieubewust zijn (60 procent), om kosten te besparen (53 procent) of omdat zuinig rijden door de werkgever wordt beloond (17 procent). 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie