Ben jij een horrible boss?

Ben jij een horrible boss?

Redactie Baaz
De manier van leidinggeven heeft een enorme impact op het succes van een bedrijf. Als stuurman van een bedrijf of onderneming ben je verantwoordelijk voor de resultaten. Maar op welke manier je die resultaten bereikt is aan jou. Wees vooral geen horrible boss!

Horrible boss

In een open brief op de website Business2Community deelt Pejman Ghadimi zijn ervaringen op het gebied van leidinggeven met de wereld. Zelf is hij een succesvol ondernemer en heeft jarenlange ervaring als directeur van verschillende bedrijven. Ook heeft hij een bestseller geschreven, getiteld Third Circle Theory, waarin hij uitlegt hoe je van een vreselijke baas kunt veranderen in een goede leider. En daar gaat het hem vooral om, je bent namelijk een leider en geen baas.

Mentaal en fysiek

In zijn brief kaart hij een aantal punten aan waaruit je zelf de conclusie kunt trekken of jij een vreselijke baas bent of niet. Hij benadrukt vooral dat vreselijke bazen vaak geen idee hebben van wat ze hun werknemers aan doen. Zowel mentaal als fysiek. Zo wordt vaak het falen meer benadrukt dan iets goeds en positiefs. Als je altijd de nadruk legt op wat er fout gaat en geen aandacht schenkt aan dingen die juist goed gaan creëer je al snel een enorme onzekerheid bij je werknemers. Zij hebben het gevoel niet goed genoeg te zijn.

Ghadimi geeft een aantal tips om de mindset van bazen te veranderen. Door het toepassen van de tips kun je veranderen hoe mensen tegen je opkijken en geven je de kans om meer succesvol te zijn, zowel op het werk als in het leven in het algemeen.

Mensen kun je leiden, nummers niet

Het is belangrijk om je te focussen op de mensen die voor resultaten zorgen. Wil je iets bereiken, dan zal je je werknemers moeten stimuleren dit doel te willen waarmaken. Verschrikkelijke bazen leggen de nadruk op de resultaten, goede leiders stimuleren de mensen die het waar moeten maken.

Eerlijkheid boven alles

Om respect te verdienen van je werknemers is het enorm belangrijk om een goede balans te handhaven tussen menselijkheid, eerlijkheid en het creëren van een fijne werkomgeving. Het gaat er niet zozeer om dat je altijd aardig bent, maar respect verdien je door je werknemers de kans te geven om het beste uit henzelf te halen en groei te stimuleren.

Over groei gesproken

Het stimuleren van groei hoeft niet altijd gepaard te gaan met het uitschrijven van een bonus. Integendeel, groei bereik je niet met beloningen in de vorm van geld. Je bereikt het beste resultaat op het moment dat je werknemers zich op hun plek voelen in de werkomgeving. Door interesse te tonen in de individu zorg je voor openheid. Dit leidt automatisch tot meer productiviteit en dus tot betere resultaten. Win win.

Een simpele vraag

Als afsluiting heeft Pejman Ghadimi nog een simpele vraag: Waarom zou iemand jou moeten volgen? Het antwoord op deze vraag is de eerste stap naar het veranderen van je mindset. Wees geen vreselijke baas maar een geweldige leider. 

 

Lees ook: 5 tips voor de baas

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie