Boekhouden steeds eenvoudiger: helft zzp’ers doet boekhouding zelf
Voor menig zzp’er is januari een drukke maand vol administratie. De btw-aangifte van het laatste kwartaal moet de deur uit en de totale balans van vorig jaar moet worden opgemaakt. Liefst 49,5 procent van de zzp’ers doet dat zonder hulp van een boekhouder. Dat blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl onder een representatief panel van 400 zzp’ers. Dat wordt weliswaar steeds eenvoudiger, maar Boekhouder.nl waarschuwt met name startende zzp’ers voor het risico op fouten die kunnen leiden tot boetes of gemiste fiscale voordelen.
“Vooral de komst van gebruiksvriendelijke boekhoud-apps maakt dat steeds meer zzp’ers ervoor kiezen hun eigen boekhouding te doen”, aldus de onderzoekers van Boekhouder.nl. “Veel zaken, zoals het maken van facturen of het doen van btw-aangifte worden hierdoor geautomatiseerd. De zzp’er schakelt voornamelijk nog een boekhouder in voor financieel advies, niet meer voor praktische zaken.” Het onderzoek van Boekhouder laat dan ook zien dat bijna driekwart van de zzp’ers zichzelf voldoende verstand van boekhoudkundige zaken toedicht.
Halfuur per week
Mede dus dankzij online boekhoudsoftware - een op de drie ondervraagde zzp’ers maakt er gebruik van - vergt de boekhouding nog maar relatief weinig tijd. Meer dan de helft van de zelfstandigen is hooguit een halfuur per week kwijt aan de boekhouding, nog eens bijna een kwart besteedt er maximaal een uur aan. Dat maakt dan ook dat slechts een op de tien zzp’ers het in meer of mindere mate eens is met de stelling “Ik ben te veel tijd kwijt aan administratief/boekhoudkundig werk”.
Klik op de afbeelding voor een interactieve weergave.
In hoeverre een boekhouder desondanks toch aan te raden valt, is volgens Boekhouder.nl vooral afhankelijk van de aard van het werk. “Ben je bijvoorbeeld zelfstandig marketeer of tekstschrijver vanuit huis, dan ziet je administratie er vrij overzichtelijk uit en kom je zelf een heel eind. Je maakt waarschijnlijk nauwelijks bedrijfskosten en verstuurt simpelweg facturen voor afgeronde opdrachten. Maar stel dat je als zelfstandige in de bouw werkt, met verschillende opdrachtgevers en onderaannemers, waarbij je bovendien zelf materialen moet inkopen, dan kan het al gauw een stuk ingewikkelder worden.”
Onlangs berichtte Boekhouder.nl nog dat een kwart van de zzp'ers maandelijks financiële zorgen ervaart. Het inschakelen van een boekhouder kan voor hen juist verstandig zijn. Een boekhouder kan beter inschatten wat de financiële situatie van de onderneming is en de ondernemer van financieel advies voorzien.
Advies voor startende zzp'er
Wie als goed voornemen heeft om in 2024 het roer om te gooien en voor zichzelf te beginnen, doet er goed aan vooraf stil te staan bij de administratieve bijkomstigheden. Een goede boekhoud-app - ze zijn er zelfs gratis - kan veel kosten besparen. Zo kost het vergeten van een btw-aangifte je al 68 euro. Aangezien je als startend ondernemer mogelijk aanspraak maakt op verschillende belastingvoordelen, kan in elk geval eenmalig advies inwinnen bij een boekhouder daarnaast zeker geen kwaad. Gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek (beide verlaagd per 1 januari 2024) en de startersaftrek kan je bijvoorbeeld al enkele duizenden euro’s aan belastingvoordeel opleveren.