De bouwsector staat voor een forse verduurzamingsopdracht

De bouwsector staat voor een forse verduurzamingsopdracht

Redactie Baaz

Iedereen moet eraan geloven: we moeten duurzamer gaan leven. Dat geldt ook voor de bouwsector, die traditiegetrouw voor een hoge uitstoot zorgt. Die wordt vooral veroorzaakt door machines die op een bouwplaats worden gebruikt. Veelal aangedreven door dieselmotoren gaat er heel wat stikstof de lucht in tijdens het bouwen van huizen of een kantoorpand.

Het sentiment verandert

De bouwsector wil een beter imago en daarom wordt er serieus gekeken naar mogelijkheden om milieuvriendelijker te werken. Bedrijven die machines leveren ontwikkelen nieuwe modellen die gebruik maken elektromotoren. Dit geeft in sommige gevallen wel weer een nieuw probleem. Het stroomnet zit op veel plekken in Nederland vol. Dat betekent dat er op een bouwlocatie niet zomaar een stroomvoorziening kan worden gerealiseerd. Er kan dan niet worden gewerkt tenzij er gebruik wordt gemaakt van generatoren. En deze werken uiteraard op benzine of diesel. Vaak wordt een aanvraag al jaren van tevoren ingediend, maar dat is geen garantie dat de voorzieningen ook kunnen worden gerealiseerd. Nutsbedrijven moeten de komende jaren fors investeren om de capaciteit uit te breiden om overbelasting en daardoor uitval van het stroomnet te voorkomen. Tot het zover is blijft de tekortschietende capaciteit een knelpunt.

Nieuwe machines met minder uitstoot

Desondanks gaan bedrijven door met het maken van machines die minder uitstoot veroorzaken. Een KAESER compressor is zo ontworpen dat hij als ‘groen’ kan worden bestempeld. Veel aanbestedingen hebben hier een paragraaf over. Vooral de overheid geeft de voorkeur aan duurzame bedrijven omdat zij immers een voorbeeldfunctie hebben. Aan zo’n bedrijf wordt dan de voorkeur gegeven ondanks een hogere offerteprijs. Zo worden andere bedrijven aangemoedigd om ook te investeren in verduurzaming. Machines die stroom gebruiken in plaats van diesel zijn nog altijd fors duurder. Prijzen kunnen wel tot drie keer zo hoog zijn. Dat betekent dat de afschrijving veel langer duurt tenzij opdrachten voor fors hogere prijzen worden aangenomen. Mede hierom zijn onder andere nieuwbouwwoningen zo in prijs gestegen.

De toekomst vraagt om meer innovatie

De toekomst van de bouwsector vraagt om nog meer vernieuwing. En dan gaat het niet alleen om een milieuvriendelijke mobiele compressor, maar ook om bouwmaterialen die op verantwoorde wijze zijn geproduceerd en om toepassing van circulair bouwen. In de toekomst mogen panden niet zomaar meer worden gesloopt met de sloopkogel of dynamiet. Er moet goed gekeken worden naar materialen die kunnen worden hergebruikt. Dit kan zijn door ze tot grondstoffen terug te brengen, maar ook door ze te hergebruiken. Een goed voorbeeld daarvan zijn prefab woningen. Die worden in blokken gemaakt in een fabriek en vervolgens op de bouwlocatie in elkaar gezet. Zijn de huizen daar niet meer nodig, dan kunnen ze worden gedemonteerd en elders weer opgebouwd. Maar ook allerlei andere bouwmaterialen moeten zodanig worden gemaakt en gebruikt dat hergebruik in de toekomst op redelijk eenvoudige wijze mogelijk wordt gemaakt. Bedrijven werken hier graag aan mee om hun toekomst veilig te stellen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie