De hoogtijdagen voor toerisme beginnen, ook voor beleggers

De hoogtijdagen voor toerisme beginnen, ook voor beleggers

Redactie Baaz

Een analyse van Maxim Manturov, hoofd beleggingsadvies bij Freedom Finance Europe, over de impact van het herstel van de toeristische sector in 2023 op bedrijven en hun aandelen.

In de eerste maanden van het jaar boeken de meeste mensen hun vakantie. Dat is al jaren zo, maar sinds corona verlangen meer mensen naar de zomervakantie in de zomer. Cijfers ondersteunen dat: in januari 2023 hebben Nederlanders al een recordaantal vakanties geboekt naar het buitenland, een stijging van 50% vergeleken met vorig jaar en in vergelijking met 2019 een stijging van 13% (dus pre-corona).

Bovendien zal de reismarkt naar verwachting wereldwijd groeien naar een samengestelde jaarlijkse groei van 451,19 miljard dollar in de periode 2022-2026 (13,86% groei). Ondanks de economisch onzekere tijd en recessie groeit de reismarkt enorm en dat komt onder andere door de kracht van social media, die mensen stimuleert om met vakantie te gaan. Ook bij bedrijven groeit de behoefte aan reizen in verband met de noodzaak tot netwerken en het bezoeken van internationale evenementen. 

Ondanks de sterke vertraging van de wereldwijde economische groei van slechts 3% in 2022 en iets minder in 2023 zijn bedrijven en reizigers optimistisch over een herstel van internationaal toerisme. Uit de Internationale Vakantiemonitor blijkt dat 80% van de ondervraagden, afkomstig uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, aangeeft op vakantie te willen gaan dit jaar. Een kwart zou daadwerkelijk al een vakantie geboekt hebben in januari.

Reisbureaus doen hun best om de veranderende trends bij te houden. In verband met mogelijke coronabesmettingen blijft hygiëne essentieel: luchtvaartmaatschappijen, hotels en reisbestemmingen promoten actief hun reinigingsprocedures en contactloos inchecken. Tegelijkertijd zien we het aantal boekingen en zelfs belastingvrije aankopen aan boord toenemen. Reisorganisaties passen zich hieraan aan en bieden ondertussen vaak flexibele annulerings- en uitstelvoorwaarden aan om reizigers gerust te stellen. En ook reisverzekeraars hebben hun aanbod moeten aanpassen om een covid- en quarantaineverzekering op te nemen in hun voorwaarden, hoewel ondertussen de meeste landen hun grenzen al lang hebben opengesteld voor reizigers uit het buitenland. 

Ook voor Booking.com zijn de coronajaren duidelijk voorbij. De omzet van steeg in 2022 met 56% naar 17.1 miljard dollar. De boekingswebsite heeft in januari een nieuw record voor maandelijkse kamerovernachtingen behaald. Hun gemiddelde koersdoel staat op 2900 dollar, en het prijsniveau dat de aandelen binnen een jaar zouden bereiken wordt geschat op 16% upside. Ook het alombekende TripAdvisor zou een stijging van 36% bereiken volgens de voorspellingen. Geen slechte keuzes dus qua investeringen.

Het jaar 2022 liet ook de veerkracht van de luchtvaartsector zien. Na de grootste verliezen in de luchtvaartgeschiedenis is het herstel goed op gang gekomen. Vliegreizen namen in 2022 al in een recordtempo toe en naar verwachting zal het in 2023 en daarna in een trager tempo blijven groeien. De luchtvaartsector zal dit jaar een winst van 4,7 miljard dollar genereren, wat een uitzonderlijk resultaat is na het verlies van 138 miljard dollar in 2020. En die financiële cijfers zullen positief evolueren in alle regio’s, met de Noord-Amerikaanse regio voorop. Die cijfers leiden tot meer vertrouwen in de sector, zeker nu de vraag naar reizen toeneemt. Ook bij concurrenten Boeing en Airbus is dat te merken op de beleggingsmarkt. Het gemiddelde koersdoel van Boeing is $261 (29% stijging), Airbus volgt een stuk lager aan $136 (11% stijging).

Kortom: de aandelen van reisorganisaties en bedrijven in de toeristische sector gaan omhoog. Iedereen is het thuisblijven beu en wil opnieuw een stukje van de wereld zien en dat heeft positieve gevolgen voor de beleggingsmarkt. 

Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prestaties uit het verleden vormen geen garantie voor toekomstige resultaten.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie