Duizend euro subsidie voor eigen ontwikkeling: zo besteed je het slim
Gastauteur: Rob Rijbroek, directeur bij ISBW
Een leven lang leren is tegenwoordig de norm. Het is niet meer van deze tijd om na je opleiding bij een werkgever te belanden en daar tot je pensioen dezelfde functie uit te voeren. We willen ons blijven ontwikkelen, nieuwe kennis opdoen, doorgroeien binnen het bedrijf of een nieuwe uitdaging aangaan bij een andere werkgever. Sterker nog: wie zeker wil zijn van een sterke positie op de arbeidsmarkt, moet zichzelf blijven ontwikkelen. Leren is iets voor werkenden in iedere leeftijdscategorie; dat beseft ook de overheid. Vanaf 1 maart 2022 kunnen alle werkende Nederlanders duizend euro subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Daar word ik blij van, want het is enorm belangrijk om jezelf continu te ontwikkelen. Maar wat betekent dat eigenlijk, jezelf ontwikkelen? En hoe benut je deze subsidie? Ik geef graag antwoord op deze vragen.
(On)bewust leren
Iedereen leert zijn leven lang. Niet alleen door het volgen van een opleiding of training, maar ook door alles wat je meemaakt en alles wat je doet. Leren betekent namelijk dat je kennis tot je neemt. Zo’n leerproces kan bewust of onbewust plaatsvinden. Een onbewust leerproces is bijvoorbeeld het lezen van een nieuwsartikel in de krant, waardoor je kennis opdoet over het betreffende onderwerp. Maar ook het maken van een fout. Je weet dat je het een volgende keer niet nog eens op die manier moet doen. Bij een bewust leerproces ga je actief aan de slag met opdoen van kennis. Bijvoorbeeld door een opleiding of online training te volgen. Je wil graag meer leren over een bepaald onderwerp en verdiept je daarin. Met de subsidie die de overheid beschikbaar stelt, wordt de drempel lager om dit daadwerkelijk te doen. Dit zogenoemde STAP-budget, wat staat voor stimulering arbeidsmarktpositie, kunnen werkenden en werkzoekenden inzetten voor het voor het volgen van een training, cursus of opleiding met als doel om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Zie het als een kans om jezelf te ontwikkelen en je ambities waar te maken.
Kennis opfrissen
Je kunt dus bewust en onbewust leren, maar moet het dan ook altijd nieuwe kennis zijn die je opdoet? Wat mij betreft niet. Leren heeft ook te maken met het onderhouden van kennis. Stel, je hebt ooit een training gevolgd over feedback geven aan je teamleden. Dan is het goed om na een bepaalde periode je kennis op te frissen. Misschien is een deel van de kennis weggezakt of loop je in de praktijk nog tegen bepaalde zaken aan. Een opfriscursus maakt je weer scherp. Het onderhouden van kennis is ook belangrijk om in te kunnen spelen op ontwikkelingen. Met een korte (online) training ontdek je bijvoorbeeld hoe je bepaalde kennis kan toepassen op dat wat er nu speelt in de markt. En hoe dat van meerwaarde is voor je organisatie. Denk aan het managen van een team bij een hybride manier van werken. Of hoe je medewerkers vertrouwd maakt met werken met data.
Eigen skillset en branchekennis
Leren kan dus altijd en overal en het kan over van alles gaan. Toch laten de thema’s zich makkelijk indelen in twee categorieën: kennis opdoen over de branche en markt waarin je opereert óf werken aan je eigen skillset. Dit eerste is belangrijk voor het nemen van de juiste beslissingen. Waar wil je naartoe als afdeling of bedrijf? Welke nieuwe markten wil je betreden of welke nieuwe diensten of producten wil je ontwikkelen? Wat speelt er in de samenleving en hoe speel je hierop in? Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden, maar ook om je team aan te kunnen sturen, moet je beroep doen op je eigen skillset. Als manager is het zaak om continu de rol aan te nemen waar de situatie op dat moment om vraagt. Dat kan de rol van ondernemer, organisator, leider of coach zijn. Iedere rol vraagt om andere skills. Als manager dien je dus over een flink pallet aan vaardigheden te beschikken. Over sommige vaardigheden beschik je van nature. Andere vaardigheden kun je middels een cursus of training onder de knie krijgen. Dat helpt je niet alleen in je rol als manager, maar ook bij het zetten van je volgende carrièrestap.
Waardevolle kennis
En dan is er dat budget van duizend euro. Hoe je dit bedrag besteedt, mag je zelf weten. Hoe zorg je ervoor dat je deze subsidie benut? Zoals je inmiddels doorhebt, zijn er tal van thema’s en onderwerpen waarover jij kunt leren. Bedenk voor jezelf waar jij behoefte aan hebt. Sta bijvoorbeeld eens stil bij je ambities of kijken naar welke kennis of vaardigheden tegenwoordig belangrijk zijn voor een sterke positie op de arbeidsmarkt. Of vraag eens feedback aan collega’s. Wellicht kom je zo tot inzicht welk thema of onderwerp waardevol is om je verder in te verdiepen. Kies uiteindelijk vooral voor een training, cursus of opleiding waar jij persoonlijk veel aan hebt. En bedenk: alle kennis die je opdoet is waardevol. In de eerste plaats voor jezelf, maar uiteindelijk ook voor de organisatie.
Rob Rijbroek, directeur bij ISBW