Een goede voorbereiding is het halve werk
Zelfstandig ondernemer Kim Minten schrijft in iedere Baaz over haar ervaringen als ZZP'er. Vanuit de praktijk komt ze met allerhande tips waar je veel aan hebt.
Herken je het onderstaande:
• Je hebt al jaren dezelfde baan en bent op zoek naar een nieuwe uitdaging
• Je raakt snel verveeld in je huidige baan of in de banen die je gehad hebt
• Je wilt meer vrijheid, zelf je eigen uren indelen en bepalen met wie je werkt
• Je zit al een tijdje thuis zonder werk en wil je droom waarmaken
Kortom: je hebt besloten om een eigen bedrijf te gaan beginnen. Je wordt een zelfstandig ondernemer! Bij mij is het ook zo gegaan. Als ik achteraf terugkijk naar mijn werkverleden, dan komt duidelijk naar voren dat ik het meestal ongeveer drie jaar heb volgehouden op een bepaalde functie. Daarna raak ik verveeld en mis ik de uitdaging. Dus regelmatig switchte ik van baan. Een andere functie binnen hetzelfde bedrijf of een totaal nieuwe functie bij een andere werkgever.
Na mijn laatste baan als secretaresse wilde ik iets anders. Ik wilde meer vrijheid en zelf mijn eigen uren indelen. Ik koos ervoor om aan de slag te gaan als ZZP’er. Elke dag is anders en elke dag zijn er weer nieuwe uitdagingen. Dat leek mij wel wat. Maar voordat ik daadwerkelijk mijn baan in loondienst opzegde, gingen er wel een paar maanden voorbij. Een paar maanden waarin ik mijzelf zo goed mogelijk probeerde voor te bereiden op het zelfstandig ondernemerschap.
Graag deel ik wat tips met je zodat jij ook goed voorbereid van start kunt gaan:
1 Schrijf een ondernemersplan
Toen ik voor mijzelf helder had dat ik een eigen bedrijf wilde starten, ben ik begonnen met het schrijven van een ondernemersplan. Dit was voor mij de ideale manier om alles op een rijtje te zetten en helder te krijgen waar ik allemaal aan moest denken. Daarnaast heb ik een marktonderzoek gedaan om te kijken of er wel een markt was voor datgene dat ik wilde gaan doen. Ik heb mijn ondernemersplan aan diverse mensen laten lezen om te horen hoe zij erover dachten en om hun eerlijke feedback te krijgen en te verwerken in mijn plan.
2 Bekijk het financiële plaatje
Het financiële plaatje kwam natuurlijk aan de orde in mijn ondernemersplan, maar ik wil het hier toch graag even apart vaste lasten heb je allemaal? En stel dat je (langdurig) ziek wordt, hoe ga je die periode overbruggen? Heb je eventueel nog een partner met een vast inkomen waar je op terug kunt vallen? Dit zijn allemaal vragen die je je kunt stellen en waar je vooraf over nagedacht moet hebben.
3 Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Denk voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat goed na over je bedrijfsnaam. Onder die naam registreer je jezelf. Controleer dan ook direct of de naam nog beschikbaar is (is er niet een ander bedrijf met dezelfde naam?) en controleer of de domeinnaam nog vrij is. Een domeinnaam heb je uiteindelijk nodig om een website te bouwen zodat je online goed vindbaar bent. Heb je dit allemaal gecontroleerd? Dan kun je jouw bedrijf officieel registreren.
Gefeliciteerd! Je bent nu ingeschreven en je kunt daadwerkelijk aan de slag. De belangrijkste voorbereidingen heb je getroffen maar je bent er natuurlijk nog lang niet. Je moet er nu voor zorgen dat potentiële klanten je goed kunnen vinden. Ga netwerken, maak een website en ga aan de slag met social media! Er is nog genoeg werk aan de winkel.
Hoe heb jij je voorbereid op de start als zelfstandig ondernemer?