Fintech-startup Payaut verkrijgt PSP-licentie, richt meteen het vizier op Europa

Fintech-startup Payaut verkrijgt PSP-licentie, richt meteen het vizier op Europa

Redactie Baaz
Nederlandse betaaldienst mikt eerst op Duitsland, en versterkt managementteam met ervaren fintech leaders

De Nederlandse fintech startup Payaut heeft van De Nederlandse Bank (DNB) een vergunning verkregen voor het verlenen van betaaldiensten. Daarmee staat de deur open om in heel Europa zaken te doen. De betaaldienst wil zijn diensten dan ook snel uitrollen in andere landen, Duitsland heeft daarbij prioriteit. Om de uitbreiding voorspoedig te laten lopen, heeft het met Angelina Rigby (Paypal) veel kennis in huis gehaald over de Duitse betaalmarkt. Ook versterkt de startup zich door Ingeborg van Harten(Mollie) en Simon Hall (BCG) toe te voegen aan het managementteam.

Uitrollen in Europa

Met het verkrijgen van de vergunning is het voor Payaut mogelijk om hun product één-op-één uit te rollen in alle landen waar met euro's betaald wordt. Zo wordt het mogelijk om het hele eurozone geld te verdelen over verkopers en marktplaatsen op een efficiënte en overzichtelijke manier. Tot op heden werkte Payaut daarvoor onder een vrijstelling van DNB, waarmee het op de Nederlandse markt succes heeft geboekt. Met de vergunning die door DNB verstrekt wordt, kunnen ze nu in heel Europa zonder beperkingen opereren.

Pijlen gericht op Duitsland

Duitsland staat daarbij als eerste op de rol. Grote troef die Payaut daarbij in handen heeft is dat het betalingen met extra betaalmethodes mogelijk maakt. Een paar belangrijke betaalmiddelen worden door enkele grote betaaldiensten in Duitsland buitengesloten, terwijl marktplaatsen deze opties wel graag willen aanbieden. Enkele marktplaatsen zien zich daarom genoodzaakt zelf een vergunning aan te vragen en de betalingen naar de verkopers zelf te organiseren.

Payaut kan ze die grote moeite besparen, een vergunning is niet nodig en alle soorten inkomende betalingen kunnen in het Payaut-systeem worden verwerkt en via één systeem worden uitbetaald aan de verkopers. Hier heeft de marktplaats dan geen omkijken meer naar. Om de uitrol in Duitsland te versnellen heeft de startup Angelina Rigby in dienst genomen. Rigby heeft veel verkoopervaring in de Duitse fintech-markt, opgedaan onder meer in haar tijd bij Paypal. 

‘We kunnen Duitsland iets bieden’

"Anders dan in Nederland, waar iDeal heerst, is Paypal in Duitsland een van de grootste betaalmethodes voor online marktplaatsen", zegt Payaut CEO Ernst van Niekerk. "Dat maakt Duitsland voor ons een belangrijke markt. Niet alleen zijn er meer spelers, ze zijn ook veel groter dan in Nederland en we kunnen ze iets bieden waar ze op zitten te wachten. We gaan in Duitsland live met een aantal Nederlandse klanten die ook in Duitsland opereren. Met de ervaring van Angelina gaan we ook snel andere grote Duitse partijen aansluiten op ons platform."

Multicurrency in ontwikkeling

Na Duitsland is de rest van Europa aan de beurt. In alle landen waar met euro betaald wordt, kan Payaut zijn diensten onaangepast uitrollen. Voor niet-eurolanden is het bezig een multicurrency-oplossing te ontwikkelen. Op die manier kan de startup ook andere munteenheden verwerken en marktplaatsen en verkopers in hun eigen valuta uitbetalen. 

Ervaring van Mollie en BCG in MT

Om het snelgroeiende bedrijf van de nodige kennis en ervaring te voorzien, is het managementteam versterkt. Ingeborg van Harten is als nieuwe Chief People Officer aangetreden om te zorgen dat het team zowel kwantitatief als kwalitatief meegroeit met het bedrijf. Van Harten deed dit eerder al met succes bij de Amsterdamse fintech-unicorn Mollie.

Daarnaast heeft Payaut Simon Hall toegevoegd aan de board als Chief Technical Officer om de productontwikkeling in goede banen te leiden. Simon heeft vanuit zijn ervaring als Chief IT Architect bij Boston Consultancy Group de kennis om het Payaut platform te schalen en de internationale ambities technisch mogelijk te maken.

 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie