Hebben we goed geslapen? Samsung beantwoordt deze eeuwenoude vraag met een wereldwijd onderzoek naar slaapgezondheid
Tegenwoordig vinden steeds meer mensen slaap belangrijk, en dat komt doordat er meer bekend is over de connectie met onze gezondheid. Ook in de Samsung Health-app is deze groeiende belangstelling voor slaap te zien: de afgelopen twee jaar is het aantal gebruikers dat een jaar lang minstens één keer per week actief hun slaap bijhoudt, met 182% toegenomen. En de vraag die we onszelf daarbij blijven stellen is: hebben we goed geslapen?
Samsung wilde deze vraag beantwoorden met een van de grootste onderzoeken naar slaapgezondheid ooit. Samsung analyseerde 716 miljoen nachten aan slaapgedrag van Samsung Health-gebruikers van over de hele wereld. Hieruit bleek dat, terwijl de aandacht voor een goede nachtrust is toegenomen, de kwaliteit van onze slaap afneemt. De wereld staat voor een slaapdilemma.
We slapen steeds slechter
De gemiddelde slaapduur is in Nederland het afgelopen jaar gedaald van 7 uur en 31 minuten naar 7 uur en 27 minuten. Dat is wel nog boven de drempel van 7 uur die wordt aanbevolen door de National Sleep Foundation. Wereldwijd is het gemiddelde aantal uur dat we slapen naar onder de 7 uur gedaald. Iets anders wat opvalt, is dat we meer wakker zijn tijdens onze slaap dan een jaar geleden. We gebruiken onze tijd dat we in bed liggen om te slapen dus minder efficiënt.
Bron: samsung
Slaapschuld heeft grote gevolgen voor jongeren
Inconsistente slaappatronen hebben ook invloed op de slaapkwaliteit. Slaapschuld – een maatstaf voor slaapinconsistentie die de kloof aangeeft tussen de hoeveelheid slaap op weekdagen en die in het weekend – speelt ook een negatieve rol in de mondiale slaapproblemen. De slaapschuld is het hoogst onder jongeren. Twintigers hadden bijna het dubbele van de slaapschuld van 70-plussers: respectievelijk 49 minuten versus 29 minuten.
Pinguïns tellen in plaats van schapen
Om een beter inzicht te krijgen in slaappatronen, heeft Samsung de verschillende soorten slapers onderverdeeld in slaapdieren. Er zijn acht verschillende slaapdieren met allemaal een ander slaappatroon. In Nederland is het meest voorkomende slaapdier onder de Samsung Health-app gebruikers de pinguïn. We hebben over het algemeen een gezond slaapritme, maar zijn vaak kort wakker ’s nachts waardoor de slaapefficiëntie laag is. Wereldwijd is dit ook het slaapdier wat het meest voorkomt.
Maar hoe kunnen we onze slaap verbeteren?
De Samsung Health-app geeft gebruikers ook slaapcoaching op basis van het slaapdier. De coach richt zich op kleine dagelijkse gewoontes die je jezelf kunt aanleren om je slaap te verbeteren. Deze gewoontes zijn bijvoorbeeld om ’s ochtends niet te veel te snoozen en elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan. De coach motiveert je ook om overdag actief te zijn.
Samsung heeft gezien dat slaapdieren positief kunnen evolueren als je je deze gewoontes aanleert. Uit onderzoek in de Samsung Health-app is gebleken dat slaapdieren verbeteren na slechts twee maanden slaapcoaching.
De ultieme slaaptrack
Samsung bracht onlangs een innovatieve slaaptrack uit, in samenwerking met het Nederlandse dj-duo Mr. Belt & Wezol en de onafhankelijke neurowetenschapper en slaapexpert Dr. Els van der Helm. De track is speciaal ontwikkeld om Nederlandse jongeren in Nederland te helpen hun slaap te verbeteren. De track is gemaakt op basis van de data die werd verzameld tijdens de Samsung Sleep Rave in Amsterdam. Hier werden de slaappatronen van de deelnemers bestudeerd voor de perfecte slaaptrack.
Ook interessant
Lees hier: Samsung onthult de nieuwe Galaxy FE lijn
Lees hier: De Beste Smartphones van 2023