Hoe veilig zijn auto's met keyless entry?
Omdat steeds meer automerken met keyless entry en start-systemen komen, heeft het Britse bedrijf Thatcham Research een testmethode ontwikkeld om te bepalen hoe gevoelig nieuwe auto's zijn voor keyless diefstal.
Diefstal van auto's met keyless entry komt steeds vaker voor. Volgens deskundigen zijn vrijwel alle auto’s met zo’n systeem, bouwjaar 2017 of eerder, gemakkelijk te stelen. Thatcham lanceerde vorig jaar jaar al een veiligheidsbeoordeling om consumenten te informeren over het diefstalrisico van een voertuig dat ze eventueel aan willen schaffen. Veel van de geteste en beoordeelde auto’s beschikken niet over voldoende technieken om misbruik van keyless entry- en keyless start-systemen (die werken met een radiosignaal) te voorkomen.
Verzekeringspremies
Het is ondertussen al bekend dat veel criminelen gemakkelijk toegang krijgen tot een auto die over een keyless methode beschikt. Er zijn zelfs genoeg video’s online te vinden waarin je mensen bezig ziet, rondjes lopend om een huis en bij de voordeur, om een signaal van een autosleutel op te kunnen vangen. Dit signaal kunnen ze vervolgens klonen of versterken en met een ander apparaat aan de auto doorgeven, waardoor ze ongestoord de deuren kunnen openen, in de auto kunnen stappen en weg kunnen rijden, zonder dat iemand iets merkt. Richard Billyeald, Chef techniek bij Thatcham Research, zegt dat de keyless autodiefstallen vervelend zijn voor de slachtoffers, maar ook voor alle andere automobilisten omdat deze vorm van diefstal leidt tot hogere verzekeringspremies.
Geteste, nieuwe modellen met keyless entry
Thatchams beoordeling is gebaseerd op de kwetsbaarheid voor diefstal en kent vijf categorieën, aflopend van ‘zeer goed’ naar ‘goed’, ‘standaard’, ‘slecht’ en ten slotte ‘onaanvaardbaar’. Niet alle modellen zijn getest, maar hieronder zijn de resultaten te zien van de achttien geteste, nieuwe modellen.
BMW, Porsche en Mercedes zijn bezig met het toevoegen van bewegingssensoren aan de sleutels waarmee de sleutel alleen een signaal afgeeft als hij bewogen wordt. Dit is al een stuk veiliger, omdat een stilliggende sleutel geen signaal afgeeft en er dus ook geen signalen opgevangen kunnen worden. Zie hier de resultaten van de Thatcham Research autoverzekeringsclassificaties.
Zeer goed
- Audi e-tron
- BMW 7-serie
- BMW X7
- Land Rover Evoque
- Jaguar XE
- Mercedes B-Klasse
- Porsche 911
- Porsche Macan
Slecht
- DS 3 Crossback
- Ford Mondeo
- Hyundai Nexo
- Kia ProCeed
- Lexus UX
- Mazda 3
- Toyota Corolla Hybrid
- Toyota RAV-4
- Volvo S60
Onaanvaardbaar
- Suzuki Jimny