Hoe verder na het overleven van een regelrechte ramp op kantoor?

Hoe verder na het overleven van een regelrechte ramp op kantoor?

Redactie Baaz

De kerstdagen zitten erop. Je hebt overheerlijk gegeten, tijd met de familie doorgebracht en ongetwijfeld weer een aantal goede voornemens in het leven geroepen. Voornemens die je hoogstwaarschijnlijk alweer bent vergeten. Het eerste bezoekje aan de snackbar is al geweest en je bent nog steeds zo opvliegerig als de neten. Ook zou je dit jaar wat beter op de administratie gaan letten en in 2022 de facturen eens echt goed ordenen. Vervolgens krijg je het telefoontje, waarvan je hoopt dat je die nooit zou gaan krijgen. Er wordt via de andere kant van de lijn meegedeeld dat al jouw gegevens door een systeemstoring verdwenen zijn. Wat nu!?

Het leven in een ‘bazenkamer’

Wij bazen vinden het fijn dat we mensen onder ons hebben werken die de iets minder prettige klusjes kunnen en willen oplossen. Ze krijgen er immers betaald voor. Je hebt helemaal geen zin om alle papieren op te bergen. En die laptop staat daar helemaal prima op het bureau. Moet ik daar nu echt een hoes voor kopen? Of moet ik hem mee naar huis nemen? Het liefste laten we de boel lekker de boel en zien we het de volgende dag wel weer. Je hebt namelijk andere dingen aan je hoofd.

Wat te denken van die deal die voor komende zondag rond moet zijn? Of die werknemer die eigenlijk al een week of wat dwarsligt en waarvan je het liefst afscheid neemt. Dat zijn de dingen waar een baas zich echt mee bezig houdt. 

Een ramp, wat nu?

Nu je erachter bent gekomen dat je talloze documenten, laptops en veel andere dingen kwijt bent geraakt door een systeemstoring is het tijd dat de paniek uitbreekt. Wat moeten we nu in hemelsnaam doen? Er moet namelijk wel een oplossing komen. Tijd om aan het werk te gaan met het herstel, ook wel disaster recovery genoemd. Er is namelijk een berg werk aan de winkel. 

Het duurt maanden, voordat alles weer als het oude is. En dan moet je nog maar geluk hebben dat documenten goed zijn geordend en opgeslagen. En dat de beveiligingsprogramma’s wel echt hun werk hebben gedaan. Of het nu gaat om watersnood, brand een cyberaanval of een menselijke fout: systemen zijn er niet altijd tegen opgewassen. Daarom is het voor een bedrijf werkelijk waar een ramp wanneer alle systemen uit zijn gevallen. Het is daarom raadzaam een back-up plan te hebben.

Eerdere rampen op kantoor

Je bent vanzelfsprekend niet de eerste die dit zou overkomen. Helaas zijn er velen die jou zijn voorgegaan. Het is namelijk bekend van 40 tot 60 procent van de bedrijven die hiermee te maken krijgen inmiddels failliet zijn verklaard. Is dit echt wat je wilt riskeren. Een Disaster Recovery is dus geen grapje. Het is niet een middel, waarvan je binnenkort wel even kijkt wat je er mee gaat doen. Het zou dan zomaar al te laat kunnen zijn. Het is een absolute must. Met zorgvuldige back-ups en beveiligde, gedupliceerde gegevens blijft je onderneming ook na ernstige rampen draaiende.

Het vermijden van risico’s

Een slim Disaster Recovery plan helpt jou om weer snel aan de slag te kunnen na het overkomen van een ramp. Hierdoor kan je bedrijf snel weer opstarten na een incident en het gelede dataverlies hopelijk worden hersteld. Dit vereist echter wel het nodige werk. Er moet namelijk een plan zijn. Dit plan zorgt ervoor dat je meteen weet wat je moet doen in noodsituaties. Dit is uiteraard voor elk bedrijf weer anders. Ieder bedrijf werkt op een andere manier, waardoor er dus echt sprake moet zijn van maatwerk. 

‘Had ik maar…’ willen we niet horen

Het moge duidelijk zijn dat het erg wordt aangeraden gebruik te maken van een Disaster Recovery Plan. Je wilt toch niet alles in een klap kwijt zijn? Hoe ga je dit uitleggen aan iemand als je diep van binnen als wist dat dit zou kunnen gebeuren. En dat jij er iets aan hebt kunnen doen, maar helaas te laks was. 

Het ligt volledig in jouw handen. De tijd van excuses is over en aan de zin ‘had ik maar’ hebben we helemaal niks. We hopen je via dit artikel duidelijk te hebben gemaakt dat dit absoluut belangrijk kan zijn voor de voortgang van jouw onderneming. Is het niet om een gevoel van veiligheid te hebben, dan wel om je bedrijf in het geval van een ramp niet volledig naar de bodem te zien zinken. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie