Isaac Julien: What Freedom Is To Me

Isaac Julien: What Freedom Is To Me

Redactie Baaz

Vanaf 8 maart 2024 presenteert Bonnefanten de allereerste, grote Nederlandse overzichtstentoonstelling van de Britse kunstenaar en filmmaker Isaac Julien (1960, London). Isaac Julien wordt internationaal geroemd om zijn meeslepende lyrische films en videokunstinstallaties. De voorbereidingen voor What Freedom Is To Me zijn in volle gang om dit prachtige eerbetoon aan vier decennia kunstenaarschap vorm te geven. 
 

Isaac Julien: Een Kunst- en Filmkunstpionier die Sociale Rechtvaardigheid in Beeld Brengt

Sinds de vroege jaren '80 verenigt film- en videokunstpionier Isaac Julien de nieuwste filmtechnieken met kunstvormen als poëzie, fotografie, performance, muziek en dans om sociale rechtvaardigheid op esthetische wijze onder de aandacht te brengen. Met deze kunstvormen onderzoekt hij het potentieel van het medium om traditionele opvatting over geschiedenis, ruimte en tijd af te breken én uit te breiden. In het bijzonder reflecteert hij op de Zwarte en queer identiteit, waarbinnen hij zaken als klasse, seksualiteit en culturele geschiedenis voor het voetlicht brengt. 

In 2001 werd Julien genomineerd voor de Turner Prize. In 2003 won hij de Grand Jury Prize op de Kunstfilm Biënnale in Keulen. Toenmalig koningin Elisabeth II van Groot-Brittannië ridderde hem vervolgens in 2022 voor zijn artistieke bijdrage aan het land en zijn werk ter bevordering van inclusiviteit en de emancipatie van de LHBTQI+ gemeenschap.

Podium aan een deze voorvechter

Het Bonnefanten toont Juliens meest uitgebreide oeuvre, met onder andere zijn vroegste experimenten met bewegend beeld, een van zijn sleutelwerken Looking For Langston (1989), zijn nieuwste film Once Again ... (Statues never die) (2022) en zijn veelgeprezen filminstallatie met tien schermen, Lessons of the Hour (2019), waarvan een versie sinds 2021 onderdeel uit maakt van de collectie van het Bonnefanten.

De tentoonstelling What Freedom Is To Me is een initiatief van Tate en werd gerealiseerd in samenwerking met Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf en het Bonnefanten Maastricht.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie