Jonge zzp’er heeft geldzaken beter op orde dan leeftijdsgenoot in loondienst

Jonge zzp’er heeft geldzaken beter op orde dan leeftijdsgenoot in loondienst

Redactie Baaz

Jonge zzp’ers die via platformen opdrachten vinden, komen beter rond dan hun leeftijdsgenoten in loondienst. Ze zijn beter bekend met financiële en fiscale zaken en doen bovendien belangrijke ervaring op in het ondernemerschap. Ook hebben ze veel meer vertrouwen in hun geldzaken, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van YoungOnes onder bijna 2000 jongeren in de leeftijd van 19-25 jaar. Wel zouden ze meer geld opzij kunnen zetten en beter kunnen budgetteren.

“Ons valt op dat er veel over deze jongeren wordt gepraat”, zegt Pim Graafmans, CEO van YoungOnes, een online platform waar vraag en aanbod van zzp-opdrachten samenkomen. “Deze groep wordt vaak weggezet als kwetsbaar, terwijl zij helemaal niet kwetsbaar en hulpbehoevend zijn. Daarom wilden wij beter in beeld krijgen over wie we het nu precies hebben. Wat willen zij en wat is hun financiële kennis en expertise? Dit onderzoek biedt hier inzicht in.”

Liever vrijheid dan vast dienstverband

Jonge zzp’ers zijn moderne werkenden die graag buiten loondienst om hun geld verdienen, bijvoorbeeld via platformwerk. Dat sluit naadloos aan op hun levensstijl en -fase. Vaak studeren ze nog en de wisselende gaten in hun studie- en examenrooster vullen ze gemakkelijk in met opdrachten om naast hun studie geld te verdienen. In het onderzoek geven jonge zzp’ers aan liever de vrijheid te hebben van flexibel werken dan de zekerheid van een vast dienstverband. 

De voorkeur voor flexibiliteit boven zekerheid van inkomen blijkt tevens uit het gegeven dat jonge zzp’ers minder sparen dan hun leeftijdsgenoten. Als ze dat doen, doen ze dat voor een concreet doel, zoals het starten van een eigen bedrijf of om te reizen. Budgetteren doen jonge zzp’ers wel degelijk, in tegenstelling tot wat veelal wordt gedacht, bijvoorbeeld om aan hun belastingafdracht te kunnen voldoen. Het maakt hun spaardoel anders dan dat van jongeren in vaste dienst. 

Eerste kennismaking met ondernemerschap

Uit het onderzoek blijkt dat het helemaal niet slecht gesteld is met de financiële kennis van deze groep. Jonge zzp’ers zijn bijvoorbeeld beter bekend met toeslagen en belastingen (61%) in vergelijking met leeftijdsgenoten in loondienst (49%). Bovendien hebben ze meer vertrouwen in geldzaken voor later (71%) dan andere jongeren (52%).

“Je ziet dat jonge zzp’ers in deze fase van hun leven willen proeven aan het ondernemerschap”, zegt Graafmans. Uit het onderzoek blijkt dat jonge zzp’ers vaker voor een eigen bedrijf sparen (18%) dan hun leeftijdsgenoten (11%). “Door verschillende klussen te doen, krijgen ze een kijkje in de keuken bij uiteenlopende bedrijven en doen ze ervaring op in het ondernemen, zoals acquisitie doen, je werk op orde hebben en sparen voor je belastingafdracht. Deze jongeren hebben veelal de motivatie om later een bedrijf te starten en worden hier als zzp’er in gestimuleerd. Zij zijn de toekomst van ondernemend en werkgevend Nederland.”

Goede financiële begeleiding

“Het belang hiervan - met name het maatschappelijke belang - zou ik niet onderschatten, want hoeveel zzp’ers duiken nu zonder ervaring in het ondernemersavontuur en hoeveel bedrijven starten er jaarlijks wel niet zonder noemenswaardige kennis?”, vervolgt Graafmans. “Toch kunnen ze op dat vlak mogelijk nog beter geïnformeerd worden, want sparen en je geldzaken op orde hebben, draagt volgens het Nibud bij aan minder geldstress. Daar ligt een mooie taak voor YoungOnes.”

Jonge zzp’ers zijn de dupe van nieuwe wetgeving

Flexibiliteit is voor jongeren een belangrijkere factor dan zekerheid van inkomen. Ze bepalen liefst zelf hoe ze hun werktijd indelen, wat voor werk ze doen en hoe vaak ze werken. “In huidige en voorgestelde wetgeving wordt hen dit moeilijk gemaakt. Maar tegelijk ziet de wetgever ook dat je anders naar deze doelgroep moet kijken. Waar het gaat om oproep- en nulurencontracten wordt in het SER-MLT-advies geadviseerd een uitzondering te maken voor studenten of scholieren die minder dan 16 uur per week werken. Maar jonge zzp’ers - naar schatting zo’n 150.000 - dreigen benadeeld te worden door de voorgestelde wetgeving die in de Tweede Kamer ligt (Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Wet VBAR)).” zegt Hugo de Koning, mede-eigenaar van YoungOnes en uitzendconcern YoungCapital. 

Maak in wetgeving een uitzondering voor jonge zzp’ers

“Onder de voorgestelde wetgeving kunnen zij niet meer als zzp’er werken. Maar terug in loondienst komen ze niet. Dat willen ze niet en dat wil de opdrachtgever niet. Beide hebben behoefte aan flexibiliteit. Kortom, de toch al dalende arbeidsproductiviteit en -participatie in Nederland daalt nog verder. Een gevaar voor de maatschappij. Bedrijven én zzp’ers zouden er bij gebaat zijn dat de uitzondering voor oproep- en nulurencontracten wordt verruimd tot studenten of scholieren die zelf als zzp’er willen werken”, aldus Hugo de Koning.

Jonge zzp’ers staan er minstens zo goed voor als hun leeftijdsgenoten in loondienst, maar hun doelen zijn anders. Ze zijn zich bewuster van zaken als belastingen, pensioen en persoonlijke doelstellingen als reizen of een eigen bedrijf. “Het is belangrijk dat dit verschil bekend is, ook in de politiek. Daarom blijven we dit, zeker gezien de actuele ontwikkelingen, ook in Den Haag uitdragen”, besluit Graafmans.

* Onderzoek van Motivaction in opdracht van YoungOnes onder bijna 2000 jongeren in de leeftijd van 19-25 jaar in Nederland.

Ook interessant:

Lees hier: Infor lanceert nieuw webportaal en programma voor ontwikkelaars

Lees hier: Worldline biedt nu Tap to Pay op iPhone voor bedrijven in heel Nederland

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie