Liften van vroeger tot nu

Liften van vroeger tot nu

Redactie Baaz

Van de oude Egyptenaren tot de moderne wolkenkrabbers: ontdek de fascinerende evolutie van lifttechnologie.

Het prille begin: liften voor vervoer van goederen

De Egyptenaren waren waarschijnlijk de eersten om een vorm van hijstechniek te gebruiken. Voor de bouw van de piramides maakten ze blijkbaar al gebruik van een hefwerktuig om stenen blokken naar boven te tillen. Het ontstaan van de lift zoals we die vandaag kennen, situeert zich echter in de industriële revolutie aan het einde van de 18e, begin van de 19e eeuw. Met de opkomst van fabrieken en hun zware machines, ontstond de behoefte om goederen naar hoger gelegen niveaus te tillen alsook om deze op een veilige manier terug naar beneden te laten zakken. Deze noden leidden tot het ontstaan van de tractielift, die ontwikkeld werd voor de mijnbouw en de basis vormt voor onze huidige lifttechnologie: het op en neer laten bewegen van een liftkooi met behulp van stalen hijskabels aan een elektrisch aangedreven schijf.

20e eeuw: liften voor personenvervoer in appartementen

Als gevolg van de industriële revolutie, was er in de 20e eeuw steeds meer sprake van verstedelijking en werd er steeds meer voor hoogbouw gekozen. Daarmee kreeg de lift - tot dan vooral gebruikt voor het vervoer van goederen - een tweede functie, namelijk het vervoeren van personen. Het principe bleef uiteraard hetzelfde: een liftkooi die personen veilig naar boven en naar beneden kon vervoeren. Verdere ontwikkelingen gebeurden vooral op het vlak van snelheid, wat zeker met de komst van de wolkenkrabbers een steeds belangrijker gegeven werd.

Het groeiende aantal appartementsgebouwen en het gebrek aan bouwruimte leidde in de jaren 1990 tot de machinekamerloze lift. Door de liftmotor en de besturing in de liftschacht zelf te integreren, was er geen aparte machinekamer meer nodig en werd er kostbare ruimte bespaard. Een belangrijke evolutie in het ontwerp van gebouwen!

Vandaag en morgen: connectiviteit en technologieën voor meer comfort

De lift zelf hoeven we natuurlijk niet meer uit te vinden, maar wel kunnen we het gebruiksgemak verbeteren en de duurzaamheid vergroten. Als pionier in de ontwikkeling en productie van liften speelt KONE hierin een sleutelrol. Dankzij slimme technologieën ontwikkelden we tal van functies voor personenliften en goederenliften die het gebruik van de lift zo aangenaam mogelijk maken en zo extra comfort bieden voor de gebruikers.

Slimme liften met geconnecteerde oplossingen

KONE DX liften zijn uitgerust met ingebouwde connectiviteit waardoor slimme oplossingen kunnen worden toegevoegd wanneer de noden van het gebouw en de gebruikers veranderen. Het draagt eveneens bij aan een verhoogde veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan de KONE 24/7 Connected Services, waarmee potentiële problemen worden geïdentificeerd en zelfs opgelost vóór ze tot een storing leiden. Bovendien helpt het onze techniekers om op afstand het probleem vast te stellen en zo efficiënter in te grijpen.

Andere voorbeelden van deze slimme oplossingen zijn onder andere het van op afstand oproepen van een lift of het creëren van koppelingen met externe applicaties, zoals apps voor blinden en slechtzienden. Maar ook centraal aangestuurde informatieschermen in de liften, waarmee u belangrijke meldingen over het gebouw of handige informatie zoals het weer of nieuwsberichten kan tonen, behoren tot de mogelijkheden.

Gebruiksvriendelijkheid

KONE hecht veel belang aan het design van haar liften. Dat uit zich in onderhoudsvriendelijke materialen met antibacteriële en anti-vingerafdruk-coating, maar bijvoorbeeld ook in verschillende soorten verlichting. Bij het ontwerp van een lift kunnen de klanten kiezen tussen diffuse, directe of indirecte verlichting. Zo is de gebruiker steeds zeker van een optimale gebruikservaring, ongeacht de situatie: waar er in een ziekenhuis of een openbaar gebouw steeds veel en helder licht moet zijn, is het in een residentieel gebouw juist aangenaam om met zachtere verlichting te werken.

Speciale oplossingen voor bouwliften

De bouwlift vormt een aparte categorie binnen de sector van de liften om de eenvoudige reden dat zo'n bouwlift vaak een tijdelijke oplossing vormt om materiaal tussen de niveaus te vervoeren. Zodra het gebouw af is, moet er een personenlift in de plaats komen. Daarom ontwikkelde KONE de JumpLift, die letterlijk meegroeit met de werf en personen of goederen via de ‘definitieve' liftschacht naar het hoogst bereikbare niveau brengt. Ook als er nog geen definitief dak aanwezig is.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie