Cradle to Cradle: stoel wordt bouwmateriaal
Cradle to Cradle wint het afgelopen jaar aan populariteit in Nederland. ‘Consuminderen’ is volgens Cradle to Cradle-grondleggers Michael Braungart en William McDonough juist geen goed antwoord op de huidige en toekomstige milieuproblemen en tekorten aan grondstoffen. ‘Afval is voedsel’, doceren zij. Echte duurzaamheid wordt volgens hen alleen bereikt door anders te gaan produceren; volgens de Cradle to Cradle-filosofie moeten producten aan het einde van hun levenscyclus gebruikt kunnen worden als grondstoffen voor nieuwe producten.
Stoel
Meubelfabrikant Steelcase, afkomstig uit Michigan, is een van de weinige partijen in Nederland met concrete ervaring op dit gebied. Het bedrijf heeft elf fabrieken in Europa en een kantoor in Amsterdam. Het was de eerste onderneming die een C2C-certificaat verkreeg (voor hun stoel Think) en heeft inmiddels meer certificaten dan welk ander bedrijf ook. Hun nieuwste C2C-stoel heet de Amia en is tot 97 procent recyclebaar, 19,5 procent bestaal al uit gerecycled materiaal. Om recycling ook makkelijk en betaalbaar te maken is het gebruik van onscheidbare materialen vermeden. Onderdelen die meer dan 50 gram wegen zijn ook nog eens duidelijk gelabeld voor recycling. Natuurlijk zit de stoel volgens Amia ook lekker. Een systeem van buigbare spijlen en een speciaal schuim in de zitting moeten er voor zorgen dat de stoel zich aanpast aan zijn eigenaar.
ABN-Amro
Ook de bankwereld heeft inmiddels interesse getoond voor Cradle to Cradle, wat immers een mooie manier is om op kosten te besparen en ook nog eens goed voor de dag te komen. Vooruit, wie weet menen ze het ook. Petra Thissen van ABN Amro Corporate Clients Amsterdam zegt: “Wij zijn van mening dat duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt en kan bijdragen aan de winstgevendheid van een onderneming. De beste lange termijn investering is die in een duurzame toekomst." ABN Amro organiseert workshops voor haar klanten om ze op de mogelijkheden van Cradle tot cradle te wijzen.